Maisema

Maisema

sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Mother´s Day - äitiyden monet kasvot
Ihanaa äitienpäivää kaikille äideille ja kaikille naisille, jotka jossain muodossa olette äitihahmoja jollekin toiselle.  Kävin eilen katsomassa elokuvan Mother´s Day ja näennäisestä kepeydestään huolimatta se käsitteli hienosti äitiyden eri muotoja tai oikeastaan eri tapoja olla äiti. Äitiyden ja ylipäätään vanhemmuuden ja kasvattamisen kipupisteitä ja eri ilmenemismuotoja.  Suvaitsemattomuutta, jakamisen vaikeutta, luopumista ja ennen kaikkea kuitenkin ääretöntä äidin rakkautta.

Äitiys yhdistää ja äitiys erottaa. Jotkut nykyisistä parhaista ystävistäni olen kohdannut nimenomaan äitinä ja äitiyden kautta. Kukaan muu kuin toinen äiti ei niin hyvin ymmärrä joitakin äitiyden kipupisteitä ja on helppo avata arjen väsymystään toiselle äidille. Toisaalta mitä isommaksi lapset kasvavat, sen avartavampaa on keskustella myös isien kanssa. Heiltä saa usein hiukan erilaisen näkemyksen ja kokemuksen, ja viimeistäänkin huomaa, ettei kaikki viisaus todellakaan asu meissä äideissä. 

Tänä äitienpäivänä, kuten kaikkina muinakin vuodenpäivinä olen kiitollinen lapsistani. Vaikka on päiviä, jolloin olen äärimmäisen uupunut toimimaan lasten välillä erotuomarina, äärimmäisen väsynyt komentamaan jälleen kerran hammaspesulle, äärimmäisen väsynyt ruoanlaittoon tai mihin nyt arjessa väsynkään, niin halatessani ja hyvän yön pusua antaessani sydämen valtaa onni. Kaiken arjen puurtamisen keskellä me kuitenkin nauretaan mitä hullummille meidän perheen jutuille, pelataan yhdessä ja liikutaan yhdessä. Mitä vanhemmiksi lapset kasvavat, sitä enemmän puhumme maailman menosta, maahanmuuton ongelmista, tulevaisuudesta, ammateista ja eri valinnoista joitakin esimerkkejä mainitakseni. Lasten ajatusmaailma on hyvin mustavalkoinen ja koitan tuoda siihen harmaita sävyjä ja kyseenalaistaa onko olemassa vain yksi näkemys ja vain yksi vaihtoehto.  Samaan aikaan kuuntelen uteliaana mitä ajatuksia omilla lapsillani on ja minkälaisen tulevaisuuden he ehkä haluavat itselleen ja meille kaikille tehdä.  Voin antaa eväitä heidän matkalleen ja ohjata lempeästi tiettyyn suuntaan, mutta he itse muokkaavat oman elämänsä. On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä mikä heitä kiinnostaa ja mitä heistä aikanaan tulee.  

Seison heidän tukenaan tuli mitä tuli niin kauan kuin olen. Ja samalla saan niin paljon.

Rakkaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao