Maisema

Maisema

tiistai 1. huhtikuuta 2014

Afternoon Tea Salutorgetissa

Päätimme ihanan ystäväni kanssa kokeilla Helsingin teetarjontaa ja melko luonnollinen aloitus "kierroksellemme" oli Salutorgetin "Kello viiden tee".


Afternoon tea on brittien keksintö: Brittien perustettua omia teeviljelmiään Himalajan rinteille, tuli alunperin hurjan kalliista ylellisyystuotteesta kaikkien kansalaisten käsillä olevaa terveysjuomaa. Ensinnäkin mustan teen valmistamiseksi teevesi piti keittää kiehuvaksi, mikä edisti terveyttä sen aikaisissa oloissa 1700-1800 -luvuilla. Monet epidemiat taltutettiin teen avulla. Teen terveydellisiä vaikutuksia voisi enemmän korostaa nykypäivänäkin. Silloiset lääkärit saattoivat suositella juomaan teetä jopa 50-100 kuppia päivässä! On siinä ollut asiaa toiletin puolelle...

Tee toimi raittiuden edistäjänä, koska naiset inhosivat alkoholia mutta halusivat kuitenkin tavata vieraitaan. Teekutsut olivat mainio ratkaisu siihen. Afternoon tea käsitteen loi Bedfordin herttuatar Anne, joka alkoi tarjota teen kera pientä syötävää. Tapa yleistyi ja loi samalla teen ympärille oman pienen teollisuuden, joka alkoi valmistaa teeastioita, hilloastioita, pitsiliinoja jne. Naiset kilpailivat keskenään upeimmista kattauksista ja tarjottavista. Brittien sen aikainen teeseremonia kuulostaa vähän japanilaiselta teeseremonialta mutta länsimaisin vivahtein: sanamuodot olivat tarkkoja, tavat monimutkaisia jne. Voisin melkein kuvitella että Lontoon ylhäisimmissä piireissä edelleenkin voisi suomalaisella mennä sormi suuhun...

Nykyään kello viiden tee tarjoaa mainion syyn sosiaalisiin tapaamisiin. Vieraat lähtevät säädylliseen aikaan, ja tarjoilu sopii myös lapsille. (Lähde pääosin Pirkko Arstila "Teen ystävän kirja")

Googletin hetken hakusanalla afternoon tea ja löysin mm brittiläisen sivun, jolla voi etsiä paikallisia afternoon tea paikkoja ja käsittääkseni jopa varata ajan sitä kautta. Samaisella sivulla voi etsiä mikä tee sopisi itselleen parhaiten (en kokeillut vielä). Seuraavalla Lontoon reissulla (I hope soon) voisi kokeilla vaikkapa afternoon tea hetkeä Thamesilla ;)

http://www.afternoontea.co.uk

Salutorgetin afternoon tea oli miellyttävä kokemus heti ensi hetkestä lähtien: erittäin kohtelias ja miellyttävä miestarjoilija otti meidät vastaan ja esitteli lyhyesti menun ja periaatteet. Tarjoilun voi ottaa Lansonin yleensä mainiolla shampanjalasillisella tai ilman. Itsellä oli takana viihdeviikonloppu, joten en kaivannut tähän hätään uudelleen shampanjaa vaikka se toki olisikin tuonut pikantin lisän muutenkin mainioon tarjoiluun

.


Ystäväni valitsi ensimmäiseksi teelaadukseen Earl Greyn, joka kuulemma oli vallan mainiota. Itse valitsin ainoan Wulong-Oolong teen Ti Kuan Yin:n, joka valitettavasti pääsi vähän kitkeräksi, vaikka tarjoilija kävikin teelehtiä ja teetä tarkastamassa. Onneksi kitkeryys oli aika lievää, enkä siis pyytänyt uutta haudutusta. Pieni kitkeryys ei oikeastaan mainioiden suolaisten ja makeiden suupalojen kanssa edes haitannut, ja todellakin puhun todella lievästä sivumausta. Jokainen teetä valmistanut tai nauttinut tietää miltä todella kitkerä tee maistuu, joten siitä ei ollut kysymys lainkaan. Toiseksi teeladuksi valitsimme vihreän Yunnan Jasmine teen, joka oli erittäin virkistävä ja ihanan keväinen tai jopa kesäinen. Yunnanin kohdalla haudutus meni aivan nappiin. Loistava makunautinto. Kaiken kaikkiaan tarjolla oli kaksi Golden blends sekoitusta, joista toinen siis jo mainittu Earl Grey. Yksi valkoinen tee, josta arviomme oli, ettei se ehkä hentona teemakuna pärjäisi makupaloille mutta ehkä olimme väärässä. Ehkä ensi kerralla kokeilemme sitäkin? Yksi Oolong laatu kuten mainitsin. Kaksi mustaa intialaista ja kiinalainen Lapsang Souchong.


Ja sitten ne tarjottavat...ensinnäkin kattaus oli kaunis ja ruotsalaisen Rörstrandin astiat todella kauniita, ja skandinaavisia. Tarjottavat tuotiin kauniissa kolmikerroksisessa tarjoiluastiassa. Alimmassa suolaiset kurkkusormileivät (ihanan raikkaita, joskin vähän vettyneitä..), älyttömän ihanat ja kerrankin sopivan suolaiset Toast Skagen leivät (joskin nipottaisin vähän siitä, että paahtoleivässä oli palaneen makua), täydellisen ihana pieni metsäsieni quiche ja härkäkolmioleipä.

Keskimmäisessä oli mm herkullisia skonsseja joiden kanssa oli itsetehtyä mansikkahilloa, omenamarmeladia sekä vaniljakermaa. Lisäksi karpalo financier ja mustikkapiirakka. Ylimmässä kerroksessa oli keksejä ja makeita suupaloja. Pakko myöntää, että turnauskestävyys loppui puolessa välissä. Teetä jaksettiinkin juoda noin kuusi kupillista naiseen :) taustalla soi tyylikkäästi musiikkia ja tarjoilija huolehti meistä sopivan huomaamattomasti.


Antakaa anteeksi pieni nipotukseni joidenkin huomautusten osalta: vaikutelma ja kokemus oli kuitenkin 99% onnistunut ja miellyttävä, ja voin suositella lämpimästi. Ihana vaikka tarjota ystävälle syntymäpäivälahjaksi tms, ja ihana tapa käyttää pari tuntia kiireettä hyvän ystävän kanssa. Teekulttuuriin ei missään tapauksessa kuulu kiire :) kiitos ihanasta teehetkestä tyylikkäässä miljöössä.

 

4 kommenttia:

  1. "Eksyin" tänne tuolta Fridan kirppispostauksesta! Todella mielenkiintoinen aihe tuolla sun Kemikaalicoctail-jutussa! Niinhän se on, että moni alkaa ajatella näitä asioita, sitten kun on pakko, eli on jotain isoa häikkää. Teini-ikäinen tyttäreni on nyt niin kemikaali-iässä, että minua ihan hirvittää! Huh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta. Kiva, että juttu oli mielenkiintoinen. Liikaa ympäristön vaikutuksia ei voine pohtia, jottei käy ihan ylikierroksilla, mutta pienillä valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa. Se mainitsemani dokumentti kannattaa kyllä katsoa vaikka teinin kanssa yhdessä :)

      Poista
  2. Oioi, ihania kuvia! Tuosta olen kuullut ja pitääpä testata se joskus tässä keväällä!

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao