Maisema

Maisema

keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Italialainen menu con amici

Minulla oli ilo saada vieraakseni ihanat ystäväni ja aika lailla hetken mielijohteesta päätin tarjota italialaista ruokaa tai ainakin italialaisin maustein. 

Alkupalana eli antipasti oli antipastolautanen, jossa oli buffalomozzarellaa (aina, SEMPRE, kun tarjoat mozzarellaa sellaisenaan, käytä aitoa laadukasta buffalomozzarellaa eikä jotain mozzarellan näköistä juustoa.... Maku on vaan erilainen, scusi), ilmakuivattua parmankinkkua (tässäkään en huijaisi vaan aitoa tavaraa, maussa ei voi huijata antipastossa), ilmakuivattua maustettua kasleria, ilmakuivattua maustettua salamia, tuorejuustotäytettyjä makeita paprikoita (Pirkan! Superhyviä, suosittelen), artisokan sydämiä ja aina, aina kunnon kreikkalaisia kalamata oliiveja (nyt taisin vahingossa ottaa väärän purkin koska oliivit eivät olleet ihan superiore, scusi...). Oliivien suhteen en ikinä ottaisi vedessä uitettuja muuntyyppisiä... Eivät maistu miltään. Kuulostaa snobistiselta mutta aidosti jos syödään hyvän viinin kera alkupaloja, ei voi huijata makujen suhteen. Raaka- aineiden pitää olla kunnossa. Osa antipastolautasen annista oli siis Pirkan oman tuotemerkin alta ja pakko myöntää, ettei hullumpaa :) ristiriitaista paatosta, koska esim Pirkan antipastoista minulla ei ollut kokemusta mutta osoittautui mainioksi.



Antipastolautasen kanssa nautittiin kylmää luomuproseccoa. Erinomaisen hyvä viini hintaluokassaan. Suosittelen lämpimästi


Pääruokana, primo, nautittiin Barolorisottoa ja yrttimarinoitua lampaan ulkofilettä. Nam, suosittelen. Barolorisotossa menin sieltä missä aita on matalin eli hankin kalliihkon Barolon sijasta Ripassoa, pahoittelen ihanat vieraani, mutta kolmekymppiä per pullo oli vähän liikaa kun ruokaan kastikkeineen meni aika lailla yli puoli litraa punaviiniä... Mutta Signorelli viini osoittautui vallan mainioksi viiniksi ja aikaansai myös yhden hyvän muun idean :) oletteko huomanneet että punaviini aikaansaa hyviä ideoita ylipäätään? Mikähän siinäkin on? Risoton tekeminen on perin yksinkertaista: sipulia paistetaan laadukkaassa oliiviöljyssä (älä koskaan huijaa myöskään oliiviöljyn suhteen! Aina extra virgin olive oil! Aina, sempre), minkä jälkeen laadukas risottoriisi sekaan ja pyöritellään kunnolla riisi öljyiseksi. Sitten punaviiniä 2,5dl sekaan (riisiä 4dl) ja kauhallinen kuumaa kanalientä. (Kuumaa siksi ettei jäähdytä risottoa) ja kauhallinen kerrallaan kanalientä lisää kunnes risotto noin 20 minuutin alhaisella lämpötilalla hauduttamisen jälkeen on al dente. Risotosta ei siis saa tulla pehmeää puuroa vaan sinun on rakkaudella sitä vaalittava ja katsottava milloin se on valmis. Sitten pari rkl voita ja noin desi raastettua aitoa parmesaania mukaan ja nautitaan heti.



Yrttinen lammas: tykkään hankkia tietyntyyppiset lihat, kuten juuri lampaan valmiiksi marinoituna, koska liha on silloin yleensä takuuvarmasti riittävän mureaa ja oikeat maut marinadissa. Kevyt ruskistus pinnalta ja uuniin 200 asteeseeen kunnes sisälämpötila noin 60 ( itselleni sattui vahinko hyvässä seurassa keskustelun viedessä mukanaan ja fileiden lämpötila ehti nousta yli 70 asteeseen mutta eipä onneksi haitannut, eikä liha tullut ylikupsäksi). Erinomaisen hyvin sopi punaviinirisoton kanssa. Primon kanssa nautittiin Signorelli ripassoa. Loistava viini




En ehtinyt edes ottaa kuvia risotosta tai lihasta... Pakko lainata Alkon Etiketti lehden reseptiä. Kastikkeena aika peruspunaviinikastike: yksi sipuli, 3dl punaviiniä, 3dl vettä, 1rkl siirappia ja 1rkl balsamiviinietikkaa, mustapippuria, timjamia, rosmariinia, mitä keitetään noin puoli tuntia (siivilöidään) ja suurustetaan ja lisätään pari rkl voita.


Melko tuhdin menun seuraksi dolce eli jälkiruoka oli fragole eli suklaassa dipattuja mansikoita espresson kanssa.

 


Buono e grazie amici...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao