Maisema

Maisema

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Lapskoussi - raumalaista perinneruokaa

Oletko kuullut koskaan lapskoussista? Älyttömän hyvää perinteistä merimiesten perinneruokaa, jota olen saanut maistaa nimenomaan Raumalla. Ihan mielettömän hyvää ruokaa puhtaista aineista. Hanki nimenomaan naudan, porsaan (ja lampaan) lapaa, rintaa ja potkaa. Ei sen hienompia ruhonosia, koska liha haudutetaan pitkään ja revitään sen jälkeen. (Kunnon modernia ripped pork safkaa?)

Olen itse kokeillut nyt kahta tapaa valmistaa lapskoussia: liha keitetään joko kattilassa liedellä tai sitten haudutetaan uunissa alla olevan ohjeen mukaan, ja sen jälkeen keitellään juurekset ja soseutetaan ne erikseen minkä jälkeen revityt lihat lisätään seokseen. Kokeilin viimeksi soseuttaa juurekset lihan kanssa mikä oli äärimmäisen hankalaa ja suoraan sanottuna tyhmää. Soseutuivat melkoisen huonosti etten sanoisi (tein niin ylipäätään siksi että halusin hauduttaa lihoja vähän lisää-ei siis toiminut) eli liha erikseen, juurekset erikseen.


Lapskoussi
1 1/2 kg raavaan, sian ja lampaan lapaa, rintaa ja potkaa
2 dl sipulilohkoja
15 valkopippuria
15 maustepippuria
2 l vettä
2 dl parin millin porkkanasuikaleita
2 dl parin millin lanttusuikaleita
2 l perunalohkoja
1 tl suolaa
Leikkaa liha noin kananmunan kokoisiksi paloiksi. Pane lihat, pippurit ja sipulilohkot uunivuokaan niin, että sianlihat tulevat päällimmäisiksi. Lisää vettä niin, että lihat juuri peittyvät. Anna lihojen hautua 2 - 3 tuntia 100-asteisessa uunissa.
Siivilöi lihoista liemi. Pane kasvissuikaleet ja perunalohkot liemeen kiehumaan ja keitä kasvikset pehmeiksi. Kaada liemi pois ja soseuta kasvikset muusiksi. Nypi lihat mahdollisimman hienoksi.
Sekoita raaka-aineista tasainen massa ja ohenna keitinliemellä, kunnes sose on notkeaa.
Tarjoa lapskoussi kekona lautaselta. Keon päälle tehdään syvennys, johon pudotetaan voinokare lapskoussin kastamista varten.

Ohje: kokkikolmonen.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao