Maisema

Maisema

lauantai 3. lokakuuta 2015

Onnenaakkosia


Elämä on. Eikö? Joskus tulee turpaan ja joskus tuntee itsensä suunnattoman hyväntuuliseksi, ja jos hyvä tuuri käy, jopa onnelliseksi. Mikä minut tekee onnelliseksi? Onnellisuus lähtee aina itsestä. Jos et rakasta itseäsi, et ole onnellinen, eikä kukaan muukaan voi loppujen lopuksi onnea sinulle tuoda. Omaa empiiristä keittiöpsykologiaani mutta pitää niin paikkaansa.Teesi 1 Rakasta itseäsi

Olemme arvokkaita juuri tällaisina kuin tänne olemme syntyneet. Nuorempana oma identiteetti on haussa mutta vähitellen löytää oman itsensä. Oma käsitykseni on, että pitää olla tyytyväinen itseensä ja arvostaa itseään ja kyetä elämään yksin, jotta voi antaa toiselle omasta onnestaan tai ennemminkin katsoa samaan suuntaan toisen kanssa. Parisuhde ei tee sinua onnelliseksi, jos et ensin kykene rakastamaan itseäsi. Lapset eivät voi olla elämäsi sisältö, jos et ole itse onnellinen. Tai voihan niin olla, mutta silloin pettää itseään. On hyvä ajoittain katsoa itseään peiliin ja miettiä mitä haluaa. Joskus elämä heittää kärrynpyörää ja joutuu pakon edessä kokoamaan onnen palaset uudelleen mutta niin terveellistä.

Teesi 2 Tee ystävillesi mitä haluaisit heidän tekevän sinulle

Hoida ystävyyttä. Ole yhteydessä ystäviisi ja ole heidän tukenaan, kun he sitä tarvitsevat ja pyydä apua itse, kun itse sitä tarvitset. Soita tai laita viestiä vaikkei sinulla ole mitään asiaakaan. Ja muista aina välillä sanoa miten tärkeä ystäväsi sinulle on. Älä aseta ehtoja ystävyydelle. Joku soittaa harvemmin, toinen useammin mutta yhtä kaikki he ovat olemassa. Ystävän olkapää on kultaakin arvokkaampi kun elämä murjoo ja ilonhetket moninkertaisia, kun ne voi jakaa.

Teesi 3 Elämä on nyt

On turha odotella. Joka päivä on mahdollisuus. Ei aina jaksa olla erityisen onnellinen, jos väsyttää ja kaikki menee pieleen, mutta ei koko elämä siitä pilalle ole mennyt. Elämässä on isoja juttuja, joista pitää unelmoida, mutta turha pantata elämästä nauttimista. Tästä olen ennenkin kirjoittanut. Ja tässä on oppimista itselläkin. Onnea voi kokea kotisohvalla istuessaan hyvä kirja sylissä tai nokkaunille nukahtaessaan.


Teesi 4 Sinun surusi on arvokas

Jos kuitenkin sattuu, niin jokaisen suru on suuri ja kaikilla oikeus surra se pois riippumatta siitä onko jonkun toisen kohtalo vielä onnettomampi. Jollain ehkä läheiselläkin ihmisellä voi olla valtavaa tuskaa ja surua, mutta jos sinulla on paha mieli, niin sinulla on paha mieli, ja oikeus siihen. Kenellekään ei voi mennä sanomaan, että hei, mitäs sinä itkeä tihrustat, kun naapurissa on sitä ja tätä. Itse otan kunnon melankoliaillan ja oikein vellon pahaa mieltäni. Laitan kaikkein pateettisimmat balladit soimaan ja itken tuskaani ulos. Usein aamulla on jo helpottanut. Olen saanut ihania ystäviä, jotka jaksavat kuunnella ja osa symppaa, osa suhtautuu asiallisemmin. Ja koska myös tunnen ystäväni aika hyvin jo tässä vaiheessa, tiedän kehen otan yhteyttä jos kaipaan pelkkää lämmintä sympatiaa tai asiallista ja järkevää suhtautumista.

Teesi 5 Unelmoi

Unelmoi lottovoitosta, jos se kantaa sinua eteenpäin. Unelmoi valkeasta prinssistä mutta ymmärrä, että se tuskin toteutuu. Unelmoi kauniista uusista kengistä mutta ole realisti. Kaikki kengät eivät voi maksaa 300 euroa pari. Kenkäindeksi muuten kertoo, että inflaatio on taas käsillä. Kenkäfriikin ikkunassa oli mahtavia kenkiä, joiden hinta oli yli 400 euroa. Jotain rajaa. Tiedän, että Kaarina K:lla ja Rooman ihanissa luksusliikkeissä on kenkiä, joiden hinnalla pääsisi jo luksuslomalle, mutta nyt puhutaan ns normaaleista merkeistä ja normaaleista kengistä. Tai no..

Itse asetin itselleni unelman, että lähden kaukomatkalle kun täytän 50. Tai siis viimeistään silloin. Ja tein säästösuunnitelman sitä varten. Sen unelman aion toteuttaa.


Teesi 6 Puhu

Itseäni auttaa kun saan puhua ajatuksistani ystävilleni ja läheisilleni. Asiat saavat oikeat mittasuhteet kun avaat suusi. Lisäksi moni ns ongelma selviää siinä samalla, kun kerrot sitä toiselle ihmiselle. Huomaa, ettei siinä itse asiassa välttämättä mitään ongelmaa ollutkaan tai toinen kuunnellessaan esittää aivan loogisen ratkaisun, jota et vaan itse ole tullut ajatelleeksi. Kärpäsestä kasvaa härkänen, jos sitä itsekseen murehtii. Ja on hyvä muistaa, ettei kaikilla muilla aina mene paremmin kuin itselläsi. Meidät on vaan kasvatettu siihen, ettei ulospäin saa näyttää, ettei itsellä itse asiassa mene niin kovin hyvin.


Teesi 7 Syö hyvin, nuku ja liiku

Ruoasta voi puhua loputtomiin, enkä tee sitä nyt. Syö hyvin niin että itselläsi on hyvä olla. Muista nukkua riittävästi. Itse tarvitse unta vähintään 7 tuntia ja nautin viikonlopun rauhallisista aamuista, jolloin ei tarvitse herätä herätyskellon kanssa. Liiku. Mutta liiku niin, että sinulle tulee siitä hyvä mieli ja koska sinusta on kiva lähteä ulos, salille tai treenata kotona. Ryhmäliikunta on hyväksi, jos muuten on paljon yksikseen.On itse asiassa melko terapeuttista tuntea samaa tuskaa kuntosalin takaosan toisen naisen kanssa, kun lihakset huutaa hoosiannaa ja ohjaaja kiljuu, että jaksaa jaksaa. Ja hei, salilta tai lenkkipolulta tai pyöräilystä tai ties mistä voi löytää vaikka kenet. Pointti on, että tee näitäkin asioita, koska ne tekevät sinut iloiseksi. Ei siksi että laihtuisit tai joku muu määrää. Kävelylenkki syyssateessa on yllättävän rentouttavaa.

Teesi 8 Näe harmaan sävyjä

Nykykeskustelu melkein asiassa kuin asiassa tuntuu olevan kovin mustavalkoista. Valitse puolesi oli kyse sitten taloutta koskevista leikkauksista, pakolaispolitiikasta tai mistä vaan. Ole rohkeasti eri mieltä tai oikeastaan kyseenalaista ja keskustele. Ihmettele ja pyydä lisäaikaa. Selvitä asioita itse. Ja jos et tiedä mitä mieltä olet, ei tarvitse ottaa kantaa. Mitä vanhemmaksi tulee, sen enemmän elämässä on harmaita sävyjä. Minusta se on lohdullista. Ja jos huomaa olleensa itse väärässä, voi senkin myöntää.


Ja lopuksi, ole armollinen itsellesi ja muille. Kukaan ei ole täydellinen ja joskus vaan pilvet on matalalla mutta aina tulee uusi päivä. Ja onnenaakkoset jokainen luo itse. Ihanaa lokakuista viikonloppua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao