Maisema

Maisema

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Ricotta-lohipasta

Jääkaapissa oli puolikas purkillinen ricottajuustoa ja puolikas paketillinen mainiota savulohta. Hmmm..hetki googlen ihmeellisessä maailmassa: maailma on täynnä mainioita ruokareseptejä. Laidasta laitaan. Sieltä bongasin The Kitchn blogista idean ricottapastasta. Erittäin helppo ja erittäin maukas. Suosittelen. Muistuttaa tekotavaltaan miilunpolttajan pastaa, mutta ei sitä ole.

Kastike valmistuu pastan kiehuessa, joten ensin spaghetti kiehumaan ja keitetään paketin ohjeiden mukaisesti. Lähinnähän pastan kiehumisessa oleellista on tarkistaa sen kiehumisaika, jotta sitä ei vahingossakaan keitä ylikypsäksi, koska sitä tahmaista pastaa muistuttavaa mössöä ei ole kovin kiva nautiskella. Al dente on hyvä. (Poikani on opetellut pastan keittämistä ja ymmärtänyt tuon al dente käsitteen vähän turhan kirjaimellisesti: hampaissa rouskuvalla ei tarkoiteta pastaa, joka ei ole edes luovuttanut kuivaa tikkumaista muotoaan, vaan kyllä sen pitäisi siis kypsyä ja imeä edes vähän vettä itseensä mutta oppia ikä kaikki. Itsekin lapsena ennen mikroaaltouunien vallankumousta onnistuin liekittämään yhdet lihapullat.)

Meillä keitetään kahdessa kattilassa, koska itse tarvitsen gluteenitonta pastaa. Kastikkeen kannalta joutuu välillä silmämääräisesti arvioimaan paljonko menee pienempään kattilaan ja paljonko jää isompaan, mutta melko hyvin toimii kahden kattilan systeemi. Melko hyvä gluteeniton spaghetti on mm SamMills`n Pasta dóro. En mainosta sen kummemmin kyseisen valmistajan tuotetta mutta jokainen gluteenitonta pastaa ikinä keittänyt tietää, miten helposti se muuttuu keitettäessä jähmeäksi palloksi, johon ei tehoa muu kuin terävä lihaveitsi. Tämä ko pasta pysyy melko irtonaisena. Ei tämäkään ole "aitoa" vastaava mutta melko hyvä. Ja kun keitän pienen täsmäannoksen vain yhdelle, ei mene kalliimpaa erikoistuotetta hukkaan eikä sitä kaikille tarvitsekaan keittää.

Pastan kiehuessa valmistuu siis kastike:
1/2 prk ricotta juustoa
1 dl raastettua parmesaania
1/2-1 dl juuri puristettua sitruunan mehua
Mustapippuria ja hippusellinen suolaa

Kastikkeen ainekset sekoitetaan kulhossa ja kulho nostetaan 2-3 minuutiksi kiehuvan pastakattilan päälle ja sekoitellaan, jotta parmesaani vähän sulaa ja ricotta kypsyy aavistuksen, ja maut sekoittuvat.

Lopulta kastike sekoitetaan siivilöidyn pastan joukkoon ja lisätään lohi. Erittäin hyvää. Tiukka lapsiraati antoi erittäin korkeat pisteet ja maininnan "tätä täytyy tehdä uudelleenkin".Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao