Maisema

Maisema

tiistai 22. huhtikuuta 2014

Matkakertomuksia : Loimaa

Synnyinkaupunkini Loimaa. Miten siitä kertoisin? Loimaa on noin 65km päässä Turusta ja noin 90km päässä Tampereelta, ysitien varrella. Kummelivitsi aikanaan oli, että pikajuna Turusta Tampereelle joutui pysähtymään Loimaan kohdalla, koska radalla seisoi Ayshire lehmä! Ja Fakta homma sarjan Hansu ja Pirre olivat Loimaalta! Ihan oikeesti....

Nyttemmin Loimaa on onneksi profiloitunut mm koripallojoukkue Bisonsin kotikaupunkina sekä lentopallojoukkue Hurrikaanien kotikaupunkina myöskin. Omassa lapsuudessani Loimaalla oli pesäpallojoukkue Mestaruussarjassa. Pieneltä paikkakunnalta ponnistaa yllättäen isoja joukkueita. Nyttemmin pelaajia ostetaan muualta jossain määrin mutta silloin mentiin omilla kasvateilla. Ei vähennä tietenkään menestyksen arvoa mutta selittää jollain tasolla miten pienikin paikkakunta voi menestyä suurempien kanssa.


Loimaa on tasaista savimaata. Joitakin pikkumäkiä löytyy sieltä täältä mutta peltoja silmin kantamattomiin. Loimaata on sanottu myös Suomen vilja-aitaksi ja siellä on edelleen suuret viljasiilot, joiden katolla itsekin olen maisemaan kerran ihaillut. Talojen pihat on pääsääntöisesti hyvin hoidetut ja ainakin pintapuolisesti ympäristö näyttää vauraalta. Kuten pääsiäissunnuntain postauksessa totesin, näkyy kuitenkin rakennemurros ja muutos Loimaallakin. Keskusta autioituu ja kauppa keskittyy suurten toimijoiden käsiin. Mm Prisma on vallannut ysitien varresta suuren tontin kaupalleen, ja kauppa käy!


Loimaan alueen matkailun markkinoinnista vastaa mm Vihreä kolmio www.vihreakolmio.fi. Loimaalla kävisin mm katsomassa jo edesmenneen taiteilija Alpo Jaakolan patsaspuiston ysitien varressa. Kannattaa tarkistaa aukioloajat mutta persoonallisen patsaspihan näkee vaikkei museo olisikaan avoinna. Patsaspuiston merkkinä on värikäs toteemi tien vieressä.

Loimaalta/Metsämaalta löydät myös strutsitilan, josta voi muun ohessa ostaa luomulihaa Lisätietoja  

Ostoksia voi tejdä maankuulussa sisustustalo Ribbonissa, joka on ollut Loimaalla käsittääkseni jo noin 20 vuotta. Sisustustalo aloitti aika pienesti mutta on laajentanut vuosien aikana, ja nyt käydessäni käytössä oli takatilojam alakertaa ja mm vaatepuoli laajentunut entisestään. Sekä vaatepuolen että sisustuksen tarjonta on vähän yllätyksetöntä ainakin näin helsinkiläisen näkövinkkelistä mutta varsin kattava tarjonta kaikesta huolimatta. Suosittelen käymään. 


Ysitien varrelta löytyy myös maatalousmuseo Sarka, jossa en kyllä ole vielä itsekään ehtinyt käymään. Se rakennettiin sen jälkeen kun olin jo muuttanut opiskelemaan, enkä ole vielä löytänyt aikaa siellä piipahtamiseen. 

Toisesta suunnasta Ypäjälle mentäessä löytyy mielettömän ihana Katinhännän kievari. Lisätietoja. Paikan isäntäväki Marketta Joutsi, Jukka Ollila ja heidän tyttärensä Riikka Ollila esiintyvät myös pyynnöstä, ja mm isännän Banaaninlastaajien laulu vie mennessään. Täydellisen ihana paikka vaikka lounastaa. Varmista aukioloajat.

Kesäaikaan Loimaalla on jo vuosikymmeniä esitetty tasokasta kesäteatteria. Kertunmäen kesäteatteri ja Krekilän myllyn kesäteatteri esittävät perinteisempää teatteria ja Ypäjän kesäteatteri puolestaan esittää tasokasta musiikkiteatteria.

Ypäjältä löytyy myös hevosopisto, jos hevoset kiinnostavat. Vihreän kolmion sivuilta löytyy lisätietoja matkailijalle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao