Maisema

Maisema

lauantai 23. tammikuuta 2016

Teepohjaisia kuumia drinkkejä - After ski tea

Olen juonut teetä koko pienen ikäni. Ensin mustaa teetä maidolla ja ilman, ja sittemmin yhä laajemmin vihreää teetä, valkoista teetä, japanilaista teetä jne. Ottanut itse selvää miten tee tulee valmistaa jne. Oppinut mm, että musta tee sietää korkeampaa veden lämpötilaa kuin vihreä tee. Vihreästä teestä tulee todella kitkerää, jos vesi on liian kuumaa. Sopiva lämpötila on usein 75 astetta, ei siis kiehuva 100 astetta. Nyttemmin olen vihdoinkin saanut itselleni vedenkeittimen, jossa on lämpötilan säätömahdollisuus. Superjuttu sekin.

Liityin jo viime vuonna Teen ystävät ry:hyn, joka on vuonna 2003 perustettu yhdistys teekulttuurin edistämiseksi. Teen ystävät pyrkii vaikuttamaan kahviloihin ja ravintoloihin, jotta teen ystävät saisivat kunnon teetä oikein valmistettuna pussiteen sijaan. Samoin yhdistys pyrkii levittämään yleisesti tietoa teen valmistamiseksi. Yhdistyksen jäsenenä voi osallistua tilaisuuksiin, joissa voidaan vierailla mm eri teetaloissa Suomessa. Yksi tilaisuuksista järjestettiin torstaina ravintolakoulu Perhon tiloissa. After ski tea, jossa cocktail ambassador Jani-Pekka Hiltunen opasti meitä alusta pitäen juuri tätä tilaisuutta varten kehittelemiensä kolmen kuuman teepohjaisen juoman valmistamiseen. Kolme täysin erilaista juomaa mutta jokainen vei kielen mennessään.

Jani-Pekka Hiltusen luvalla reseptit saa julkaista. Ensimmäinen on

ORGANIC HONEY PUNCH

1,5 dl valmista valkoinen selja teetä
4 cl Braastad organic VSOP konjakkia
luomu hunajaa maun mukaan
1 pala luomusitruunan kuorta
1 pala luomuappelsiinin kuorta
1 pala luomuvaniljatankoa

Tee tulee aina tehdä puhtaaseen ja raikkaaseen veteen. Hiltusen mukaan alkoholipohjaisiin juomiin teen voi valmistaa normaalia vahvemmaksi, koska alkoholi imee makua eri tavalla. Valkoista selja teetä saa ainakin Demmerin teehuoneelta mutta ehkä myös muista hyvin varustelluista teehuoneista ja -kaupoista. Teevesi kuumennetaan ja teelehdet lisätään suositeltuun lämpötilaan (lämpötila on lähes aina teelehtien pussin tiedoissa. Ainakin mikäli hankit teen hyvästä teekaupasta tai teepisteestä, joten sitä ei tarvitse välttämättä tietää itse. Googlaamalla löytää nopeasti suosituslämpötilan erilaisille teelaaduille. Karkeasti voi etsiä jakoa vihreä, valkoinen ja musta. Darjeelingille on omansa, Lapsang Souchongille omansa jne. Mutta perusjaolla pärjää jo pitkälle.)

Haudutusaikakin on mainittu teepussissa. Perusvirhe usein on hauduttaa aivan liian pitkään. Lisäksi mikäli ei käytä mitään hälytystä vaan kuvittelee voivansa arvioida 2 minuuttia lonkalta, voi olla melko varma, että tee hautuu ainakin tupla-ajan. Kaksi minuuttia on tosi lyhyt aika. Kokeile. Teen hauduttamiseen on oma teehälytin mutta itse käytän kyllä ihan tavallista munakelloa. Tai vilkaisen esimerkiksi mikroaaltouunin digitaalista kelloa ja pysyttelen teekupin lähellä, jotta se ei unohdu. Tee nimittäin voi aidosti mennä pilalle, jos se hautuu liian pitkään ja vielä jos vesi oli liian kuumaa. Ei teen hauduttamisesta tarvitse liian hankalaa tehdä mutta jonkinlaista tarkkuutta se vaatii, jotta siitä saa todelliset kiksit.

Teen hautuessa mukaan voi nakata muut aineet. Niiden ei tarvitse kovin pitkään vaikuttaa, vaan koko roska siivilöidään ja sen jälkeen mainio kuuma juoma on valmis nautittavaksi.

Organic honey punch oli hyvin raikas. Vaniljatangosta irronneet mustat pienet siemenet leijuivat juoman pinnalla ja seljan hentoinen maku oli löydettävissä. Hienostunut maku tarjottavaksi ihan kenelle tahansa tai kaadettavaksi esimerkiksi hiihtoretkelle termospulloon. Lämmittää hienosti.


Toinen after ski juoma olikin tyystin erilainen.

SMOKED & SPICED TODDY

Toinen juoma tehtiin Lapsang teehen, jolla on oma erikoinen makunsa. Lapsang tee kasvaa pääsääntöisesti Fujianin maakunnassa kaakkoisessa Kiinassa ja Taiwanissa. Teelehdet kuivataan ja hapetetaan polttamalla mäntypuuta niiden alla, mikä tuo erikoisen savuisen ja jopa tervaisen maun teehen. Lapsangia suositellaan nautittavaksi mm mausteisten aterioiden jälkeen ja eräretkillä. Kappas vaan, eräretket sopivat mainiosti after ski teemaan.

1,5 dl Lapsang teetä
4 cl Braastad VS konjakkia
2 cl Chai siirappia (tätä saa valmiina mm teehuoneista, käsittääkseni ainakin Demmeriltä)

Tee valmistetaan Lapsangin ohjeiden mukaan. Ja konjakki ja siirappi mukaan ja jälleen siivilöidään teelehdet pois ja valmista nautittavaksi.

Juoma tuoksui tervaiselta ja maistui taivaallisen hyvältä. Maku oli jotenkin hienostuneen roisi. Tyystin erilainen siis kuin ensimmäinen juoma.



Kolmas ja viimeinen juoma oli maitopohjainen

INDIAN GOLDEN PUNCH

1,5 dl Darjeeling Gold GFOP teetä maitoon haudutettuna
4 cl Fireball cinnamon whiskyä
2 cl hunajaa

Maito oman maun mukaan. Paras maku ehkä kuitenkin tulee aidosta rasvaisesta maidosta mutta mikään ei estä valmistamasta laktoositonta, mantelimaitopohjaista tms. Mikä kullekin sopii.

Hiltunen kertoi, että maitoon hauduttaminen on intialainen perinteinen tapa. Liekö sieltä aikanaan tullut tapa nauttia musta tee maidon kanssa? Lähtökohtaisesti en itse pidä maidon lisäämisestä teehen sinänsä mutta tässä juomassa maito toi hauskan sävyn juomaan.

Makeaa paksua juomaa. Voisin kuvitella tämänkin hiihtoretken päätteeksi jollekin erämajalle.


Erittäin inspiroiva tilaisuus.


Samassa tilaisuudessa promottiin myös ensimmäistä kertaa 6.2. vietettävää Teen päivää. Senkin tarkoitus on tietysti nauttia teestä eri muodoissaan ja levittää teen ilosanomaa. Tee on niin paljon muuta kuin vain se tylsä musta pussitee. Kunnon tee oikein nautittuna on elämys. Ja tee on terveysjuomaa. Enjoy



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao