Maisema

Maisema

keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Lehtikaalichipsit

Kauden suosikkivihannes seikkailee keittiössä jälleen. Lehtikaali on hauska raaka-aine. Se on salaatinomainen lehtivihannes, jota käytetään mm salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin ja meidän keittiössä myös rapeiden lastujen valmistamiseen.

Lehtikaalissa on paljon C-vitamiinia ja rautaa kuten myös karoteenia ja proteiinia. Sen on havaittu vähentävän epäterveellisen rasvan määrää ja sen imeytymistä vereen. Lehtikaali saattaa myös ehkäistä suolistosyöpää.

Lehtikaalilastut tai chipsit on helppo valmistaa, joskin aina öljyä kuumennettaessa on syytä olla varovainen kuumenevan öljyn kanssa, jotta sitä ei roisku ympäriinsä ja ettei se syty palamaan lämpötilan noustessa liian korkeaksi.  Käytä laadukasta öljyä (mielellään kylmäpuristettua, eikä prosessoitua ja mielellään lasipullossa). Öljyä tarvitaan niin, että pienen kattilan pohja peittyy muutaman sentin matkalta, jotta lehtikaalilastut mahtuvat paistumaan.

Irrota veitsellä paksu ruotiosa lehtikaalista. Leikkaa veitsellä tai revi käsin varsinaiset lehtikaalin lehdet sopiviksi paloiksi. Lehtikaali kasvaa valmiiksi muotoon, jossa on sopivia lehtiä, jotka voi irrotella toisistaan chipseiksi.

Kuumenna öljyä maltillisesti hetki. Voit kokeilla öljyn lämpötilaa sillä, että laitat varovasti yhden lehtikaalin lehtipalan öljyyn ja jos se alkaa saman tien napsahdella ja vähän roiskia, on öljy riittävän kuumaa. Jos taas mitään ei tapahdu, ei se ole vielä riittävän kuumaa. 

Kun neste on riittävän kuumaa, laita varoen kourallinen lehtikaalia kattilaan ja todennäköisesti tarvitset kannen. Itselläni ainakin öljy alkaa roiskia muuten tulikuumia pisaroita ympäriinsä. Jos et polta käsiäsi, sotket ainakin tarpeettomasti keittiön. Kansi päälle siis. Kypsyminen ei vaadi kuin hetken, nosta nopeasti reikäkauhalla tai vaikka pihdeillä lastut pois ja laske leivinpaperin päälle lautaselle. Leivinpaperi siksi, että ylimääräinen öljy valuu pois. Muutoin öljy valuu suupielistä lastuja syödessäsi. Muutaman lastun jälkeen on aika öljyinen olo.

Laadukasta meri- tai kristallisuolaa suoraan myllystä sopivasti päälle ja herkulliset ja lähes täydellisen terveelliset lastut ovat valmiit nautittavaksi joko sellaisenaan tai ruoka-annoksen piristäjinä.  Suosittelen.
4 kommenttia:

 1. Söin tämmöisiä ravintola C:ssä Tampereella. En tiedä miten siellä ne valmistivat, mutta tosi hyviä olivat!

  VastaaPoista
 2. Meilläkin näitä on syöty, mutta ne on valmistettu uunissa. Eli ensin on pyöritelty öljyssä ja sitten laitettu uuniin paistumaan. Terveellisiä ja maistuvia :) T. Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tuohan onkin parempi ja vielä terveellisempi vaihtoehto. Mikä lämpötila uuniin ja kauanko oot pitänyt? Söin kerran lehtikaali- ja porkkanasiivuja yms jo edesmenneessä Yoki-ravintolassa. Kasvikset oli pyöritelty jossain mainiossa friteeraustaikinassa ja muotoiltu nyrkin kokoiseksi palloksi. Jäätävän hyvää.

   Poista
  2. Muistaakseni laitoin uunin noin 150 asteeseen ja pidin noin puoli tuntia. Sekoittelin niitä välillä, kun en ollut ajasta ihan varma. Ajasta ei voi olla ihan varma kun uunit on erilaisia. Porkkanoitakin voisi kokeilla ja jos niihin laittaa vähän aurajuustoa päälle, niin nam!

   Poista

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao