Maisema

Maisema

sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Nigella Lawsonin arabialaiset pannukakut ja kardemummakahvia


Ihanaa sunnuntaiaamua. Sää ei suosi mutta mennän eilisen aurinkoisen lauantain muistoilla ja keskitytään nauttimaan vapaapäivästä muilla tavoilla.  Meidän sunnuntaihin kuuluu ensinnäkin rauhallinen herääminen. Ei ole kiire mihinkään, ei ole harrastuksia heti aamusta, ei menoja minnekään, joten herätyskelloon ei kosketakaan.

Sunnuntaisin on myös aikaa valmistaa aamiainen rauhassa. Arkiaamuihin verrattuna sunnuntaisin mielellään kokeilee jotain uutta ja näkee vähän vaivaa aamiaisen vuoksi. Tänään päätin kokeilla arabialaisia pannukakkuja, joiden ohjeeseen törmäsin blogimaailmassa kahlatessani. Suvi sur le vif blogissa on muutakin ihanaa ja siellä voisi seikkailla juttuja lukiessa tovin jos toisenkin.

Pannukakkujen taikina oli nopea ja helppo valmistaa:


150 gr vehnäjauhoja
1 rkl hienosokeria
1 ja 1/4 tl leivinjauhetta + 1/4 tl ruokasoodaa

Ripaus (reiluhko) jauhettua kardemummaa
3 rkl paksua kreikkalaista jogurttia 
125 ml eli 1,25 dl maitoa
1 kananmuna
50 gr voita tai 3 rkl manteliöljyä
Siirappi: 
225 gr hienosokeria
125 ml vettä

1/2 sitruunan mehu (tai esim. klementiinien)
1 rkl appelsiininkukkavettä
(Puolikkaan klementiinin tai muun pikkusitruksen kuoret) 

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Anna seoksen tulla kiehuvaksi, huljauttaen välillä kattilaa. Lisää sitruunan tai klementiinin mehu ja vähennä lämpö pienelle, jotta neste ei pala pohjaan, vaan redusoituu hiljalleen siirapiksi. Siirappi on valmista n. 10-15 minuutin kuluttua, kun se on vähentynyt puolella ja tarttuu tahmaisena kerroksena kiinni kauhaan. Lisää appelsiininkukkavesi, sekoita ja jäähdytä. Sokerinen siirappi on kuumaa, eli sormia ei kannata työntää sekaan.

Pannukakut valmistetaan sekoittamalla kuivat aineet kulhossa yhteen. Mittaa jauhot, leivinjauhe, sokeri, ruokasooda ja jauhettu kardemumma kulhoon ja sekoita. Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita toisessa kulhossa jogurtti ja maito yhteen, lisää kananmuna ja vatkaa kevyesti rakenne rikki sekä lisää  jäähtynyt voi mukaan ohuena nauhana. 

Sekoita märät aineet jauhoseokseen, kunnes saat paksun, ilmavan taikinan. Lämmitä pinnoitettu paistinpannu keskilämmölle ja pannun ollessa valmis, tipauta aina parin ruokalusikallisen verran taikinaa per jokainen pannukakku. Taikina on sen verran paksua, että joudut työntelemään ja levittelemään pannukakkua pyöreään muotoon. 

Paista pannukakkuja ensimmäiseltä puolelta, kunnes päällinen alkaa kuplia, käännä ja paista toinen puoli ruskeaksi. Lisää tai vähennä tarvittaessa lämpöä. Paista kaikki pannukakut valmiiksi ja tarjoa lämpimän siirapin ja granaattiomenan siemenien kanssa. Päällisiksi sopivat myös pistaasipähkinät ja tuore minttu.


Itse jätin siirapin valmistamatta, ja pohdin pannukakkuja paistaessani, että olikohan juuri tuo siirappi se, mikä tekee pannukakuista arabialaisen, mutta kyllä pannukakuista tuli ilman siirappiakin tosi hyviä. Kardemumma, jota sanalla sanoen kaadoin joukkoon tosi paljon, koska pidän kardemummasta tosi paljon, maistui taivaallisen hyvältä, ja jogurtti toi makuun mukavaa hapanta sävyä. Ihania. Suosittelen. Taikinaa ei tarvinnut kohottaa lainkaan, ja paistaminen oli tosi nopeaa. Muistakaa kuitenkin pitää lieden lämpötila kohtuullisena, koska pannukakkujen kuuluu vähän kohota ja jos lämpötila on liian korkea, palaa pinta, mutta sisälmys jää kypsymättä.

Oli hyvää myös Meritalon omenasoseen kanssa. En itse asiassa itse pidä kovin makeista siirapeista, joten oli varsin ihana makuelämys näinkin.



Sunnuntaiaamun iloksi keitin myös Löfbergs Lila tummapaahtoista kahvia. Lisään keittimeen kahvinporojen päälle kardemummaa ja vähän kanelia.Mieletön tuoksu ja maku. Ja mikä parasta, kaneli mm kiihdyttää aineenvaihduntaa, joten pannukakkujen ylimääräiset kalorit palavat pikavauhtia pois, ja minä olen entistäkin hyväntuulisempi.  Tähän parempaan sunnuntaikahviini lisään joskus myös vaniljasokeria, mutta viime aikoina olen jättänyt sen pois.  On hyvää ilmankin.

Muutama tuokiokuva eiliseltä pyhäinpäivältä. Ihana auringonpaiste ja lämmin sää. Juuri passeli juoksulenkille. Auringonsäteet kimalsivat kauniisti merenpinnalla.  Ihana fiilis.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao