Maisema

Maisema

torstai 25. helmikuuta 2016

Matkakertomuksia : Silja Serenade





http://www.tallinksilja.fi/silja-serenade-uudistuu

Lapset kaipasivat pitkästä aikaa laivalle ja nimenomaan Tukholmaan. Varasimme matkan ja laivaksi osui Silja Serenade, joka oli telakalla marraskuussa 2015.  Siljan omien sivujen mukaan telakalle ollessaan laivalle tehtiin mittavia muutoksi. "Uudistusten tarkoituksena on ollut palvella entistä paremmin mm herkkusuita, lapsiperheitä ja shoppailijoita." No, miten kävi?

Tyttäreni oli haltioissaan Tax free myymälän Victoria´s secret osastosta, joten napakymppi. Sinne heilahti yli puolet hänen matkakassastaan. Tax freessä oli joitakin tuotemerkkejä, joita en ollut aiemmin siellä nähnyt, mutta muutoin valikoima oli sama kuin ennen tai jopa suppeampi. Etsimääni hajuvettä ei mm kuulemma ollut enää valikoimissa. Se siitä sitten. Toki laivalla saa samaan hintaan suuremman pullon esimerkiksi juuri hajuvettä ja kosmetiikka on vähän edullisempaa kuin maissa, mutta vähän edullisempien hintojen lisäksi ei mitään suurempaa ahaa-elämystä pääse edelleenkään kokemaan. Ja jos etsii vain tietyistä paikoista saatavaa tuoksua, ei paljon lohduta se viereinen isompi pullo jotain muuta tuoksua. Tuntuu muutenkin siltä, että menee minne tahansa, on kaikkialla tarjolla ihan samaa tavaraa.

Tax free myymälä on kyllä avara ja viihtyisä, joten uudistus on sinänsä onnistunut.


Promenade-kannen ostosmahdollisuudet sen sijaan eivät päätä huimaa. Kaipaan niitä aikoja, jolloin pieni ja tunnelmallinen vaatekauppa tarjosi edes muutaman Burberryn paidan, jota ei saanut maista. Ja muutaman muun merkin, joiden valikoima laivalla oli vähän erilainen kuin maissa. Ja muutama sellainen merkki, jota ei saanut muualta. Nyt Siljan sisäänostaja suosii samoja merkkejä, joita saa maistakin ja selkeästi halvemman hintaluokan vaatetta ja tavaraa muutenkin. Helsingin keskustassa on mm Espritin iso oma liike, joten miksi ostaisin suppeammasta valikoimasta laivalta? Hinnat ovat hieman halvemmat, mutta valikoima hyvin suppea, eikä lainkaan suunnattu ainakaan minulle. Hyvin tavanomaista ja ei lainkaan innostavaa.

Entä sitten Desigualin oma liike? Esillepano oli valoisa ja viehättävä mutta valikoima jälleen keskinkertainen? Kenelle suunnattu? Ja miksi Desigualin vaatimaton liike merellä, kun keskellä Tukholmaa kenen tahansa löydettävissä ja sisään käveltävissä on Desigualin todella iso oma liike? Hinnat liki pitäen samat ja jopa korkeammat, jos osuu Tukholmassa aletangolle. Ja Desigual on ehkä muutenkin vähän jo passe, eikö?


Entä Luxus? Pahoittelen, mikäli muistan ko liikkeen nimen väärin, mutta yksi kauniisti sisustettu liike promenadella myy kalliimpia nahkalaukkuja, kelloja, aurinkolaseja ja edullisempia pukukoruja. Ostaessasi jotain saa lasillisen kuohuvaa. Hmm...ei mitään sykähdyttävää ja hinnat aika lailla suolaisia.


Shoppailurahat käytetään siis jatkossakin Tukholmassa, mikäli sielläkään.

Entä sitten paljon luvattu uudistus herkkusuille? Mitä uutta? Coffee&co oli miellyttävä uusi kahvila.


Siisti ja yksinkertainen. Varsinainen myymäläpuoli erikseen ja pienestä oviaukosta pöytiin. Pöytiä oli eri kokoonpanoissa, korkeampia baarituoleineen ja sitten pyöreitä pöytiä. Joka kerralla oli istumapaikkoja. Ja mikä parasta, kahta erilaista gluteenitonta kakkua. En huomannut kysyä, olisinko saanut gluteenitonta leipääkin mutta suoraan ei ainakaan osunut silmään. G-merkintäkin oli kakun vieressä. Plussaa siitä. Ja suklaakakku oli sairaan hyvää.


Tällä kertaa en ottanut aamupalaa ennakkoon buffetista. Osittain oman gluteenittoman ruokavalioni vuoksi, osittain sen vuoksi, etten ainakaan itse jaksa aamulla syödä kovin paljon, joten koen, että menee vähän hukkaan. Rahallisesti oltaisiin ehkä samoissa, koska ensimmäisenä aamuna minun ja lasten aamupalat maksoivat yhteensä 25 euroa kaakaoineen ja latteineen, ja jälkimmäisenä aamuna 15 euroa. Mutta kahvilassa pystyi syömään terveellisen ja täyttävän aamiaisen.



Ensimmäisenä iltana olimme varanneet pöydän uudesta La Tavolata ravintolasta. Sisustus oli niin tavanomainen, että en edes muista sitä. Ja koska en ottanut siitä erikseen valokuvia, en pysty edes kuvailemaan. Modernia skandinaavista. Sen muistan. Palvelu oli sujuvaa ja ystävällistä, mikä on sanottava muistakin laivan myymälöistä ja ravintoloista. Joitakin vuosia aiemmin olemme kohdanneet toisenlaistakin palvelua, joten siksi sanon nyt vielä uudelleen, että saimme ystävällistä palvelua. Henkilökunta oli pääosin kokenutta eikä kovin nuorta, joten ehkä silläkin oli osansa. Huonoimman palvelun sainkin nuoremmalta naishenkilöltä..

La Tavolatalta odotin enemmän. Hinnat olivat absurdit verrattuna siihen mitä saimme vastineeksi. Oma saltimboca annokseni oli mitäänsanomaton ja täysin käsittämättömän hintainen. Lihaa oli todella vähän ja kesäkurpitsa-lisäke oli omituinen viritelmä sen rinnalla. 29 euroa siitä hyvästä. Lasten buffet täytti lasten vatsat mutta ranskalaisista ja pizzasta yms koostuvana ylihintainen sekin. Olisiko esim pasta carbonara enemmän italiaa kuin mistä tahansa ABC:ltä saatava ruoka? Viinilistalla oli kyllä vaihtoehtoja, mutta viini oli melko mitäänsanomaton. Luotin tarjoilijan suositukseen Pinot Noirin osalta. Vettä oli saatavana ainoastaan Pellegrinon pulloissa. Fine.

Se, mistä annan erityismaininnan, oli gluteeniton leipä. Sain aivan loistavan makuista gluteenitonta focacciaa.Supermaukasta ja hyvää. Muutkin seurueessa saivat leivät ruskeissa paperipusseissa, mikä oli ensinnäkin esteettisesti hauska ja kaunis idea mutta myös piti leivät suojassa kuivumiselta.


Huomaan, etten ole kuvannut lainkaan ruoka-annostani. Meni ehkä huomio muuhun säätämiseen, enkä muistanut. Pettynyt olin kyllä. Suolainen hinta siihen mitä saimme. Ystäväni nieriäannos ei kuulemma myöskään ollut kummoinen. Joutuuko kokki pitämään annokset niin tavanomaisina, että ne kelpaavat ihan kelle tahansa mistä tahansa Suomesta tai Ruotsista? Vai kenelle ne on suunnattu?

Jälkiruoka ei todellakaan ole minun, vaan pojan käsitys herkusta: suklaamoussea M&M-karkeilla. Ugh...


Toisena iltana päätimme ottaa riskin ja jonottaa Il Capitan pihviravintolaan. Itse olisin valinnut mieluummin viereisen Happy lobsterin mutta lapset ymmärrettävistä syistä halusivat mieluummin lihaa, joten siis jonoon. Pienellä taktikoinnilla jonotusaika oli vain 5-10 minuuttia ja pääsimme tilaamaan. Lapsille oli perinteinen lasten menu, jolta kaikki seurueen neljä lasta löysivät syötävää. Kasvava poikanikin löysi riittävän ison pihvin lasten listalta, joten voin suositella lämpimästi. Hintaa lasten annokselle tulee vain 8,50 euroa ja annosta voi täydentää mm nachoilla.

Itse päätin kokeilla angus-pihviä. Tilausta otettaessa minulta ei kysytty pihvin kypsyyttä millään tavalla ja se tuli omaan makuuni liian kypsänä. Maku oli ok muttei mitenkään erityinen. Kastike oli tavanomainen ja annoksen kasvikset likipitäen pakastekasviksien tasoa. Melko pettymys. Ja lautasetkin toivat mieleen ABC:n tarjoilun...

Ystäväni portobello vegeburgeri sen sijaan kuulemma oli maukas. Ja näytti hauskalta, kun sieni peitti koko komeuden. Tämänkin ravintolan viini oli ok, muttei mitenkään säväyttävä. Palvelu oli edelleen moitteetonta tuota pientä lihan kypsyysmokaa lukuunottamatta. Viiniä ei toki täälläkään maistatettu siinä mielessä, että oliko viini sellaista kuin me toivoimme.


En kyllä jatkossa panosta laivalla syömiseen millään tavalla. Valitettavaa, mutta melko kallista suhteessa siihen mitä sillä rahalla saa. Muistan edellisellä reissulla syöneeni paremmin hinta-laatusuhteessa tavallisessa kahvilassa promenadella. Ostin silloin antipastolautasen ja perusviiniä ja söin paremmalla mielellä kuin nyt. Waste of money. Tukholmassa syö parempaa lounasta kuin laivalla illallista. Tein viikonloppuna parempaa ruokaa itse kotona kuin mitä nyt sain ravintolassa. Lomalla ja reissussa ollessaan sitä nauttii nimenomaan siitä, ettei tarvitse itse kokata, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Joskus muistan syöneeni kyllä laivoilla parempaakin ruokaa. Vai onko niin, että aika kultaa muistot ja muutenkin maku kehittyy?

Ei siis parannusta myöskään herkkusuille.

Lasten leikkimaailma on siirretty kannelle 5. Kävimme nopeasti katsomassa, mutta kun nuorimmatkin ovat jo yli 10-vuotiaita, ei siellä ollut heille oikein yhtään mitään. Vaikka on siis talvilomaviikko. Laivalta on joko poistettu tai siirretty toiseen paikkaan mm ne moottoripyörät ja ajosimulaattorit, joita vanhemmat lapset mielellään käyttivät aiemmin. Sääli.

10-15-vuotiaat ovat vähän muutenkin väliinputoajia, koska klo 21 yökerhoesitys on muuttunut limudiskoksi ja on täynnä aivan pieniä lapsia. Puolen yön esitys taas on pienemmille vähän liikaa. Eikä sinne mene myöskään sen ikäisten vanhemmat. Hyvin vähän on siis laadukkaampaa ajanvietettäkään laivalla.

Onneksi Tukholma on yhtä ihana aina vaan.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao