Maisema

Maisema

maanantai 15. helmikuuta 2016

Gluteeniton pähkinä-hedelmäleipä

Gluteeniton leipä. Hyvänmakuinen gluteeniton leipä. Siinäpä kaksi aivan eri asiaa. Gluteenittomana leipänä myydään aivan käsittämättömän pahanmakuista leipää ulkoisesti muistuttavaa pahvia. Olen joutunut heittämään joitakin hirvittävän kalliita gluteenittomia leivänkuvatuksia roskikseen. Kun ei vaan saa alas. Ja se on paljon se. Minut on lapsesta asti opetettu, että ruokaa ei heitetä pois. Joten voitte uskoa, että sattuu sieluun, jos joutuu heittämään kerran maistetun leivän pois. Mutta ei vaan pysty. 

Aivan totaalisen kauhea ei tilanne ole, koska paikallisesti saattaa löytää hyvääkin gluteenitonta leipää. Hinta vaan on edelleen kauhea. Toisaalta ymmärrän, että yksikkökustannus lienee korkeampi kuin normileivässä mutta silti tuntuu kohtuuttomalta, että rangaistaan vielä tuplahinnallakin, kun ei voi syödä normaalisti. 

Hyvin nopeasti tein päätöksen, että voin elää kokonaan ilman leipääkin, jos kerran tarjonta on niin surkea. Tosin löysin erittäin hyvänmakuisia gluteenittomia näkkäreitä ja niillä pärjää jo todella hyvin. Aikuinen ihminen ei näet tarvitse leipää. Minä ainakaan mutta onhan hyvältä maistuva leipä ihanaa esimerkiksi kasviskeiton kanssa tai joskus vaan sielunruokana. Joten olen yrittänyt etsiä ja löytää hyvää reseptiä gluteenittomalle leivälle. 

Joitakin melko toimivia ja jopa hyvänmakuisia reseptejä on tullut vastaan. Useimmat kuitenkin eivät ole olleet erityisen toimivia ellei sitten ole tarkoittanut valmistaa ammuksia. Gluteenin puuttuminen taikinasta näet saa aikaan sen, ettei taikinaan synny sitkoa. Ja jos yrittää leipoa gluteenitonta leipää ilman hiivaa, on ongelmissa. Leipä painaa tonnin ja on niin kiinteää, että sillä saisi kevyesti tajun lähimmäiseltä, jos vahingossa sattuu huitaisemaan.

Innostuinkin siis kovasti kirjakaupassa, kun näin ruotsalaisten Jessica Frej´n ja Maria Blohmin kirjoittaman "Gluteenitonta leipää" kirjan. Selailin kirjaa pitkän aikaa, kävelin jopa ulos kirjakaupasta mutta töistä kotiin lähtiessäni kävin ostamassa sen. Kaksi onnistunutta kokeilua jo takana. Tässä tulee toinen niistä.

PÄHKINÄ-HEDELMÄLEIPÄ

Yhteen leipään tarvitaan

400 g piimää (kaikki aineet todellakin ilmoitetaan grammoina, joten hyvä keittiövaaka, joka taaraa painot ainesten lisäämisen välillä, on aika tehokas apu)
12g hiivaa (taisin vetäistä 15g mutta ei haitannut)
20g tattarihiutaleita (ei ollut, käytin kaurahiutaleita)
200g tattarijauhoa
20g siirappia (tattari on niin hapan että lähestulkoon huutaa ja vaatii makeutta vastaparikseen)
80g rikittömiä aprikooseja (ei tietty ollutkaan, joten käytin kuivattuja viikunoita)
40g saksanpähkinöitä
40g hasselpähkinöitä
50g rusinoita
1/2 tl suolaa (melkein voisi tuplata)
10g karkeaa psylliumkuorijauhetta 


Kirjassa ei pyydetä lämmittämään piimää kädenlämpöiseksi. Olen aina kuvitellut, että hiiva tarvitsee toimiakseen lämpimän nesteen. Toisaalta pitkä kohotusaika tässäkin. Eikä blinitaikinassakaan taideta lämmittää nestettä mitenkään...minä kuitenkin uhmakkaasti lämmitin piimää hetken mikrossa ja sekoitin hiivan siihen. Ei siis ehkä tarvitsisi kuitenkaan.

Sen jälkeen sekoitetaan kaikki ainekset keskenään.Pähkinöitä ja hedelmiä hyvä pienentää vähän.  Annetaan kohota puolitoista tuntia tuorekelmulla peitetyssä kulhossa.
Nosta taikina leivinpaperille ja muovaa siitä pyöreä leipä. Tarvittaessa käytä vähän auringonkukkaöljyä, jos tarttuu käsiin. Kirjassa leivälle ripotellaan vielä tattarijauhoa mutta skippasin itse sen. En pidä siitä, että jauho rapisee syödessä pitkin syliä. Voipi olla toisaalta, että jauhoja ripotellaan leivän päälle noiden karkaamista suunnittelevien hedelmäsattumien vuoksi. Peitetään vähän niinkuin rumimmat kohdat? Kuvassa nuo viikunanpalat näyttävät julmemmilta kuin luonnossa. Ja maku on erinomainen.
Leivän annetaan kohota vielä tunti (En jaksanut oottaa niin kauaa vaan vetäisin uuniin jo 30 minuutin jälkeen ja hyvin toimi silti.)
Paistetaan 200 asteessa noin 45 minuuttia.


NOTE TO SELF: yritä piilottaa hedelmän palat taikinan sisään. Palavat herkästi jos ovat taikinan ulkopuolella. Ei ole kauniinnäköistä, eikä erityisen hyvänmakuista.

MUTTA leipä on taivaallisen hyvän makuista. Sellaisenaan ja varmasti ihanaa esim hillon kanssa tai jonkun briejuuston tms kanssa. Suosittelen. Helppoa joskin aikaa vievää.

 

1 kommentti:

  1. Minulla ei ollut tarkkoja mittoja koska ei ole vaakaa. Katsoin pusseista paljonko 1 dl painaa ja sen mukaan mittailin. Paistoin leivinpaperilla vuoratussa vuokassa ja lopuksi (n. 10min) ilman vuokaa. Onnistui ja tuli maukasta. Hedelmät eivät palaneet

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao