Maisema

Maisema

lauantai 22. helmikuuta 2014

Matkakertomuksia : Tukholma

Meidän Tukholma on aika yksitoikkoinen mikä alkaa harmittamaan vähän itseäkin. Emme siis oikeastaan ole tutustuneet tuohon mainioon kaupunkiin laajemmin, vaan joka käynnin yhteydessä liikumme samoilla kulmilla. Osittain tähän on syynä lapset ja se, että ollaan yleensä jalkapatikassa liikkeellä mutta siltikin.... Tyydyn itsekin helpoimpaan ja viime käynnilläkin skippasin mm käynnin Globenin näköalahissiin mikä olisi varmasti ollut elämys. Kesällä tosin päätimme käydä Djurgårdenilla ja mm ABBA museossa.



Junibacken on omasta mielestäni melkoinen rahapyydys ja vain ja ainoastaan sellainen. Juna-ajeluunkaan emme taannoin päässeet koska seuraava kyyti olisi ollut noin 1,5 h kuluttua, ja voitte arvata jäimmekö 3v kanssa odottelemaan? Oli kesä ja koko paikka rytisi liitoksissaan kun huutavia ja kiljuvia lapsia oli joka paikka täynnä ja pienemmät jäivät jalkoihin. (Ja pienille lapsillehan se paikka on tarkoitettu) Mutta aika moni siitä tykkää, joten kannattaahan se kokeilla, jotta tietää pitääkö itse.



Skansen on kiva nähtävyys: pieniä kojuja, joissa myydään itse tehtyjä tuotteita käsitöistä makeisiin. Tornikahvila on hauska ja kotieläimistä pitävät kaikki. Ajoittain Skansenilla voi olla esityksiä kuten myös kesäisin allsång yhteislauluja :) 

Djurgårdenin vieressä on Östermalmin kaupunginosa jossa me yleensä pyörimme. Talot ja rakennukset ovat kauniita ja ympäristö siisti. Ihmiset viimeisen päälle pukeutuneita pienine puudeleineen :) ruotsalainen bloggaaja Camilla Thulin on hauskasti todennut maannaisistaan ja -miehistöön, että tyypit pukeutuvat aivan liian pieniin vaatteisiin, koska luulevat sen olevan trendikästä, hehee... Olin itse asiassa havainnut tavallaan saman mutten ollut pukenut sitä sanoiksi. Toisaalta voisi kyllä todeta meistä suomalaisista, että meidän perisyntimme on pukeutua telttamaisilta vaatteisiin. Aivan liian monella on ns peppusyndrooma tai mikä lie kammo. Kukaan ei saisi nähdä vartalon kurveja. Toki joillakin voisi olla vähän enemmänkin sordiinoa sen suhteen mitä näytetään jos vartalosta ei yhtään pidetä huolta :) 

Ruotsalaisissa pidän kuitenkin erityisesti heidän itsetunnostaan, joka tuntuu olevan kunnossa. Kuljetaan pää pystyssä ja kaikilla tuntuu olevan jättekul. Sehän ei varmasti ole kokototuus. Eikä varmasti pidä paikkaansa kuin keskustan ja Östermalmin alueella. Tanskalaisilla on se kuuluisa "hygge" fiiliksensä ja väittäisin että Ruotsissa on vähän samaa. Kaikki eivät näytä aina siltä kuin maailma murjoisi. Oletteko havainneet, että aina lentokentillä kun lähestyt Helsinkiin lähtevää porttia, alkaa yleisilme ja kasvojen ilme roikkua? Kaikki näyttävät surulliselta tai jopa kiukkuisilta ja alkaa kuulua sellaista kovaäänistä jupinaa, että eipä täälläkään sitä eikä tätä.... Ja kaikista kaamein totuushan on se, että vaikka itse haluaisin olla toisenlainen, olen ilmeisen todennäköisesti ihan samanlainen. Ainakin Suomen ulkopuolella aika usein minut tunnistetaan suomalaiseksi. Rasittavaa. Amsterdamissa tosin taksi luuli minua kreikkalaiseksi, JESH! Suomessa minulle puhutaan ajoittain venäjää, mikä ei ole ihan suomalaisnaisen toivejuttu, vaikka miehet toteavatkinm että pitäisi olla vaan ylpeä, jos luullaan itäsiskoksi, koska hehän ovat usein hyvinkin kauniita....

Takaisin Tukholmaan: Tukholmassa Östermalmilla Birger Jarls gatanilla on kiva pieni kauppakeskus Store Gallerian, jossa käyn käytännössä joka visiitillä. Sieltä löytyy jo aiemmin mainítsemani pyhiinvaelluskohteeni Massimo Dutti (sieltä löytyy muuten lasten osastokin mitä ei ole siinä toisessa liikkeessä). Gallerian sisältää myös mainion Zara liikkeen jossa myös hyvä lastenosasto. Lisäksi miehille hyvä paitaliike. Yläkerrassa kiva kahvila ja kauppahallissa hyvä pieni ravintola. Bruka sisustusliike on kauppahallin vieressä.

Östermalmin tunnelbanan pysäkk on lähellä Galleriania, aivan Åhlens tavaratalon alakerrassa. Åhlensin alakerrassa on mainio japanilainen Muji liike, joka myy pientä säilytyskamaa. 


Iso Bruka liike löytyy myös NK tavaratalon yhdyskäytävästä. Vinkiksi. NK on sellainen pakollinen käyntikohde, joskin alennusmyyntien ulkopuolella ei tuo sellaisia pakko saada elämyksiä. Alennusmyyntien ollessa päällä puolestaan sielä ehdottomasti kannattaa käydä, koska Ruotsin puolella voi todellakin saada kunnon merkkikamaa -70% alennuksella, toisin kuin meillä, jossa viljellään naurettavia miinus 20 alennuksia. Mikä alennus se muka on? Nytkin siinä tietyssä kulmassa jossa myydään mm Ril's vaatteita isoilla alennuksilla lähes aina, oli tarjolla merkkivaatetta kunnon alennuksilla vaikkei siis muuten enää ollutkaan ale. NK panostaa myös esillepanoon ja yleisilmeeseen: ajoittain siellä on äärimmäisen hienoja kukka-asetelmia tms. Kovin montaa sellaista vaatemerkkiä siellä ei ole mitä ei löytyisi täältäkin (erona esim Berliiniin, josta löytää mielettömiä "uusiakin" merkkejä, joita todella toivoisi Suomeenkin.


NK:ta vastapäätä on lasten suosikkiliike Desigual. Ko liikkeessä on ihan ok kokoinen lasten osasto ja iso valikoima naisille. Miehille aika suppea. Hyviä alennuksia useimmiten. Yleisilme melko musta...

Ja Desigualin vieressä melkein on ikisuosikkini Illums Boligshus, tanskalainen ihana tavaratalo, joka on yllättävän suuri etäpisteenä. Koska eihän tätä tavarataloksi oikeastaan voi kutsua, vaan pikemmin showroomiksi, mutta parhaat tanskalaiset merkit esillä. Ajoittain raaskin jotain pientä ottaakin mukaan.


Toiseen suuntaan puolestaan löytyy todella iso kauppakeskus, joka on täynnä peruskamaa myyviä liikkeitä kuten Stadium, Esprit jne... Mutta löytyy sieltä monie pyhiinvaelluskohde Hollisterkin..

Östermalmilla on muuten ihana Stockholm Designtorget. Nytkin olisi ollut vaikka mitä pientä ostettavaa, mutta hillitsin itseni, koska poikettiin ko liikkeessä ihan alkuaamupäivästä enkä halunnut pusseja kannettavakseni siinä vaiheessa :)

Östermalmilla Birger Jarlsgatan 27:ssä on ihana sisustusliike Oscar Clothilde, joka oli vähän pettymys siihen verrattuna minkä mielikuvan olin saanut heidän verkkokaupastaan. Olin itse asiassa etsimässä hauskaa lintuhäkkiä, joka oli verkkokaupassa mutta sellaistahan ei kaupassa ollut. Kahvikupit olivat mielettömän kauniita mutta aika hintavia. Lisäksi myyjien asenne oli aika arrogantti. Mikä ei ole Tukholmassa erityisen yleistä, vaan pikemminkin siellä ollaan hyvin ystävällisiä ja tervehditään iloisesti heti ovelta. Helsingissä olisi paljon, paljon opittavaa asiakaspalvelusta.


NK:n "takana" on uudehko kauppakeskus, jossa kannattaa poiketa. Se on kaunis ihan vain katsellakin. Hypistellä mm kivassa sisustuskaupassa Posh Design kaikkea kivaa....


Ja yhden uloskäynnin vieressä on aivan mielettömän kiva valokuvataidejulisteita myyvä liike. Melkein ostin sieltä pari julistetta mutta jätin seuraavaan krt yksinkertaisesti siitä syystä, että en osannut valita vain kahta..

Södermalmilla on kivanoloisia liikkeitä. Skanstullin metroaseman vieressä on mm uusi kauppakeskus mutta Söderillä on kaikkea muutakin kivaa. Ollaan siellä pyöritty pariin krt mm paikallisilla kirpputoreilla jotka olivat kyllä vähän pettymys. Söder on kaunis. Siellä on juostu mm viime vuonna Midnattsloppet. Oli muuten ihan erilainen kokemus kuin Helsingin vastaava. Söderillä osaavat mm juosta oikealla puolella ja päästää nopeammat ohi. Tämä on suomalaiselle jurrille omituinen ajatus... Söderissä on kuvattu mm Stig Larssonin millennium trilogia ja Lisbet Salanderin seikkailut. Siihen tutustun paremmin seuraavilla kerroilla.

Gamla Stan pitää tietysti jokaisen kokea ainakin kertaalleen mutta se on vähän boring. Onhan ne vahdin vaihdokset kivoja nähdä kerran elämässään mutta muuten se on ylihinnoiteltu ja turvoksissa turisteista.

Me matkustamme yleensä laivalla, koska lapsille laivamatka on se juttu. Aikuisille sitten itse Tukholma. Lentäen Tukholmaan pääsee suht edullisesti ja nopeasti ja Arlanda Expressenillä kentältä cityyn helposti. Hotelleja ko kaupungissa on joka lähtöön ja jokaisen kukkarolle. Laivalla Tukholmaan saapuessa voi ihailla kerrassaan ihania paikallisten huviloita. Jos voittaisi lotossa....

1 kommentti:

  1. Hih, minä olen myös huomannut sen jupinan ja kyräilyn Helsinkiin päin lähtevien lentojen porteilla :D

    Tuntuu että Suomessa vanhempi väki pukeutuu liian isoihin vaatteisiin, kun taas teineillä ajatusmaailma shoppaillessa näkyy olevan "Jess, tää S-koko mahtuu just-ja-just kiinni! Ei tarvetta kokeilla isompaa, ostan tämän!" Toivottavasti pysyisin nyt itse samassa koossa, niin ei tulisi kumpaakaan noista efekteistä :)

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao