Maisema

Maisema

sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Virvon varvon... Jännittävää palmusunnuntaita

Virpominen pohjautuu itä-suomalaiseen ortodoksiseen perinteeseen, jossa pajunoksat siunattiin lauantaina kirkossa, jotta niillä voitiin palmusunnuntaina käydä toivottamassa onnea ja terveyttä koteihin. Pajua käytetään siksi, koska pajunoksissa on perinteisesti katsottu olevan taikavoimaa.

Suomessa virpominen ja Pohjanmaalla liikkuvat pääsiäisnoidat eli trullit sekoittuvat, mikä aiheuttaa säännöllisesti närää perinteeseen ja uskontoon perustuvassa itäsuomalaisessa perinteessä.

Meilläkin lapset varustautuvat palmusunnuntain virpomiseen sillä silmällä, että sitten saadaan hirveät määrät karkkia! Tänään vitsoja askarrellessa juteltiin, että oikeastaan ei tarvitsisi edes saada sitä palkkaa virpomisesta, vaan jos jollain ei satu olemaan karkkia kaapissa eikä muutakaan sopivaa pikkupääsiäisnoidan koriin laitettavaksi, niin virvottavalle voisi silti antaa vitsan iloa tuomaan. Lapsen mielestä "idea oli loistava" :) onneksi meillä täällä etelässäkin on virpomisperinne.

Mukavaa palmusunnuntaita





Vinkkinä: jos teillekin on sattunut käymään niin, että paikassa A jossa säilytät askartelukamaa, piti muistikuviesi mukaan oleman kivoja höyheniä, mutta ne eivät siellä olleetkaan, niin kuvioteipeillä saa ihmeitä aikaan nopeasti. Samoin sopivaa ohutta paperia leikkaamalla voi tehdä rusetteja ja löytyipä meiltä vielä kolmiulotteisia perhostarrojakin. Vain taivas on rajana kun päästää luovuuden irti (=lue hätätilanne, koska vitsat oli pakko tehdä ja tietysti homma jäi viimeiseen iltaan, jolloin hätätilanne havaittu) lapsi kyllä totesi että väriä olisi voinut olla enemmän. Totta. Mutta lohdutti, että äiti on noi sunkin vitsat ihan kivoja :)

Pääsiäisruoho on ohraa. Kasvaa tuuheaksi eikä hermostu heti, kun unohdan kastella. Perinteisiä keltaisia karvaisia tipuja meille ei voida ruohoon asettaa, koska ne kokisivat karmean teloituksen kissojen toimesta...


Old Finnish tradition in this Special Easter Sunday. Young children make These colourful branches which they use To bring joy To others. People used To believe that they also helped To vanish Bad Spirit and that there is Some magic in These bunches. Children also dress in colourful clothes Like little witches.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao