Maisema

Maisema

perjantai 29. tammikuuta 2016

Sincronizadat & mexican dinner

Luin toissaviikolla erilaisia vinkkejä vohvelipannun käyttöön ja innostuin ajatuksesta että perjantain kunniaksi meillä voisi olla quesadilloja. Gluteenittomana aloin tutkia mistä saisin mahdollisesti itse leivottua gluteenittomia hyviä tortilloja.  Ruokapankki -nimisestä blogista löysin toimivan oloisen reseptin. Yksinkertainen ja ah niin helpolta kuulostava ohjekin. Haa, olisinpa tiennyt. No ei sentään..pienen alkuhankaluuden jälkeen paistaminenkin alkoi sujua, kun keksin ihan itse oman systeemin mutta kerronpa ensin siis Ruokapankin ohjeen, jolla itsekin tortillat tein.

Tortillaletut

4 dl maissijauhoja
Suolaa
1/2 - 1 dl oliiviöljyä
2-3 dl vettä

Sekoita aineet sopivan ja mukavan kosteaksi seokseksi, josta pystyy käsissään pyörittelemään pienen lapsen nyrkin kokoisia palloja. Ei tarvitse lainkaan liioitella, koska kaulitsemisen seurauksena tortillasta pitäisi tulla melko ohut.  Havaitsin tehdessäni, että hyvä peittää pallot kostealla pyyhkeellä tai sitten omat palloni olivat vain liian kuivia. Käytin näet vain tuon minimimäärän ohjeen nestemäärästä sekä vettä että öljyä koskien.

Makuun ei vaikuta mutta irtoaa helpommin leivinpaperista eikä ehkä repeile sitäkään vähää kuin itselläni.

Itse tein seuraavasti: leikkasin leivinpaperin neljään osaan ja asetin yhden taikinapallon yhden paperin päälle ja nostin toisen leivinpaperin sen päälle ja kaulitsin ohueksi. Kun jokainen lätty on omalla paperillaan, on se helppo nostaa paperin päällä kuumalle pannulle ja se jollain ilveellä ehkä jopa repeämättä irtoaakin siitä paperista ennen kuin paperi leimahtaa tuleen. Jos paperi oli jämähtää taikinaan, suostuttelin sen irtoamaan ohuella paistilastalla.

Lätyn ei tarvitse montaa minuuttia olla pannulla, kun se alkaa kuplia mikä tarkoittaa, että paistopinnalle alkaa muodostua pieniä ruskeita pisteitä. Tällöin on aika kääntää lätty ja antaa paistua hetken toiseltakin puolelta. Lätty saa jäädä hieman kosteaksi, joten sitä ei tarvitse paahtaa kuivaksi. Nosta pinoon lautaselle, niin pysyvät paremmin kosteina ja käsiteltävinä.

Kiitos hyvästä ohjeesta. Erittäin hyvän makuisia.





Tässä vaiheessa paistoin itse kanat. Käytin kanafileitä jotka paloittelin suupaloiksi. Kuumalle pannulle silputun sipulin kanssa, lisää halutessasi makeaa chilikastiketta maun mukaan. Itse laitoin kolmelle fileelle noin 2 rkl. Lisäksi mustapippuria ja suolaa noin 1/2-1tl. 

Nyt mennään alkulähteille eli Mexicoon ja tunnustan heti, että hetteikössä olen, koska olin pudota saman tien käsitteiden ristiaallokossa. Luulin näet valmistavani quesadillaa, jos laitan kaksi tortillaa vastakkain ja juustoa väliin. Väärässäpä olin. Quesadilla on puolikuun muotoon taiteltu vehnätortilla. Tai ylipäätään puolikuun muotoon taiteltu tortilla. Perinteisen meksikolaisen juuston oaxaca kanssa täytteenä käytetään perinteisesti papuja, lihaa, avokadoa ja erilaisia kasviksia.




Kaksi tortillaa, jotka asetellaan päällekkäin kuten kerrosleivässä, onkin nimeltään sincronizada, paitsi, että sincronizadassa käytetään perinteisesti juuston lisäksi myös kinkkua. Haa, sepä olisikin ollut alkuperäinen ajatukseni mutta ruokaa valmistaessani luovuin kinkusta ja päätin tarjota lisäkkeenä kanaa, kuten tuli mainittua. Eipä ole siis tämä ruoka varsinaisesti sincronizadakaan. Auts. No sinne päin, riittävän samankaltainen.

Sincronizadan valmistin varsinaisesti asettamalla kahden maissitortillan väliin cheddar-juustoa ja paistamalla sitä toiselta puolelta joitakin minuutteja tavallisella paistinpannulla. Hylkäsin siis vohvelipannun, koska tuumin, että maissitortilla vaikutti aika hajoavalta, ja pysyi mukavasti kasassa pannulla. Kun juusto alkaa sulaa tortillojen välissä, voi sen nostaa pois pannulta ja halkaista kahtia. Ja valmista on nautittavaksi.

Sitten meksikolaisessa keittiössä on myös gringa, joka valmistetaan muuten samoin kuin sincronizada mutta kinkun sijaan käytetään lihaa. Ja vielä olisi tostada, joka on yhdestä maissitortillasta tehty vastaava ruoka. Quesadilla oli siis vehnätortillasta tehty. Ja kaikkia pidetään tyystin eri ruokina. Putosin...

Anyway älyttömän hyvää. Pidän erityisesti maissitortillan mausta.

Sincronizadan kanssa on tapana tarjota hapankermaa, meillä tänään creme fraichea, kuten myös itse tehtyä guacamolea. Kun opin tekemään itse guacamolea, en ole paljoa sitä kaupasta ostanut. Ero on huikean iso.

Guacamole

2 isoa kypsää avokadoa
Puolen sitruunan mehu
Makeaa chilikastiketta
1/3 sipulia silputtuna
1/2 tl suolaa
Mustapippuria

Kuori avokadot ja irrota siemen. Ota hedelmän liha irti kuoresta ja soseuta haarukalla. Lisää sitruunan mehu ja muut ainekset. Maista ja lisää esimerkiksi suolaa ja/tai sitruunaa halutessasi.

Jos valmistaa tortillat itse, saa aikaa kulumaan jonkin verran, mutta maku palkitsee. Hyvää siideriä oheen ja buen provecho!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao