Maisema

Maisema

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Kinkku, kalkkuna, poro, kala?

Joulu ja jouluaaton juhla-ateria voi aiheuttaa harmaita hiuksia useammassakin perheessä.  Jouluun liittyy niin paljon tunnetta, niin paljon perinteitä.  Meille suomalaisille kinkku on hyvin perinteinen jouluruoka.  Itselleni ei.  Yksinkertaisesta syystä, että lapsuudenkodissani ei aatonaattoyönä uunista leijunut kinkun tuoksu, vaan meillä syötiin aina kalkkunaa.

Puolisoni kotona taas on ollut kinkkua.  Ja koska meille kummallekin jouluun ehdottomasti liittyy myös ruokamuistot, olemme haastavassa tilanteessa - joka joulu.  Suhtaudun kinkkuun välinpitämättömästi.  Mutta miesväki meillä haluaa kinkun.  Kinkku se siis on, koska jouluihmisenä en voi myöskään pilata toisen joulutunnelmaa mutta ei se tarkoita, että luopuisin välttämättä omista lempijutuistani.

Tässä vaiheessa iskee kuitenkin järki ja moraali sekä käytännön seikat.  Onko mitää järkeä valmistaa aatoksi kilpailevia ruokia? Uuni paahtaisi täysillä ja yhden valmistuessa työnnettäisiin toinen ruoka sisään.. Eihän se kovin järkevältä vaikuta.  Entä sisälläni huutava eettinen ääni? 
Ylenpalttinen kuluttaminen ja ruoan hamstraaminen muutaman hassun joulupyhän vuoksi? Ei hyvä juttu. Mutta siltikin, itse valitsisin itse asiassa poroa tai savukalkkunaa, eikä sitä tarvittaisi edes paljon.  Pitääkö minun luopua omista suosikkiruoistani koska toinen meistä haluaa muuta?

Perheissä tehdään jouluna(kin) kompromisseja, koska muuten homma ei vaan toimi. Moni nauttii joululounaita jo ennen jouluaattoakin, joten miksi me olemme ladanneet itse aattoon niin paljon odotuksia? Ja miksei ruoankin suhteen voisi noudattaa vuorosysteemiä, jota monet menestyksekkäästi noudattavat jo sen suhteen kumman vanhempien luona joulua vietetään?


Niin me itse, kuin omat vanhempamme ja isovanhempamme olemme luoneet joulun suhteen kultaisen häkin, joka on vanginnut aika monet meistä joulun traditioihin, joita itse kunkin olisi noudatettava uhalla, että muuten joulu ei saavu lainkaan, ja joulu on jotenkin pilalla.  Eihän sen niin pitäisi mennä.

Itse olen yrittänyt hiljalleen vuosi vuodelta ajatella niin että joulu on tunnelma, joka syntyisi esimerkiksi itselleni joulun musiikista, niin hartaista kuin reippaammistakin kappaleista, joulun valoista, kukkasista ja lasten odottavista mietteistä.  Kehitystyö on vaiheessa - olen itsekin vielä vähän jumissa traditioissa.  Ja toisaalta ei niistä tarvitsekaan luopua, jos ne eivät aiheuta 
ahdistusta.

Joulua voi viettää yksin kotona, perheen kanssa kotona, reissussa lähellä tai kaukana, puolison vanhempien kotona, omien vanhempiensa kotona tai vaikka viihteellä kaupungilla.  Mikä kullekin sopii.  Ystäväpiirissä?  Nyyttärijoulu, johon kukin toisi omia herkkuruokiaan? 

Mitä teillä syödään?  Onko jollakin uusia traditioita tai uusia herkullisia reseptejä?  Tähän voidaan palata vielä.... Pitäisi ehkä alkaa itsekin suunnitella hiljalleen mitä tänä vuonna nautittaisiin.  Joka joulu ruokaa tulee valmistettua kaikesta suunnittelusta huolimatta vähän liikaa.  Valmistaa niin monia lempiruokiaan, ettei kaikkea vaan jaksa ehkä syödä.


Jouluisen reseptien selailu on yksi traditioista.  Ihanaa ainakin miettiä eri vaihtoehtoja

1 kommentti:

  1. Kompromissinä olemme itse syöneet jo useana aattoiltana aikuisten kesken blinejä kuohuviiniä tai shamppanjan kanssa. Lapsille paistettu itse lihapullia tms mitä nyt ovat keksineet toivoa. Toimii. Joulupäivänä sitten esim kinkkua ja tapanina poroa.

    VastaaPoista

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao