Maisema

Maisema

maanantai 8. joulukuuta 2014

Matkakertomuksia : Berliini

Tyttöjen reissu Berliiniin.  Ihana tapa reissata ja viettää laatuaikaa. Berliini on ehdottomasti yksi suosikkikaupungeistani. Olen tainnut mainita sen ennenkin? Berliiniin pääsee nopeasti ja edullisesti lentäen. Menopaluu satasella. Not bad.  Parin tunnin lento ei vie tärviöön millään. 

Kolmessa päivässä ehtii nähdä ja kokea paljon - halutessaan. Tai sitten voi vaan ottaa iisisti ja nautiskella kaupungin fiiliksestä. Metrolla ja bussilla liikkuu supernäppärästi ympäri kaupunkia.  Suosittelen muuten kokeilemaan asunnon vuokraamista. Tai saamaan asunnon/jonkun kodin lainaksi. Mukava tapa kokea uusi kaupunki. Voit heräillä milloin haluat, hakea lähikaupasta herkkuja suomalaisittain pilkkahintaan ja vain nauttia. 

Berliinissä on ravintoloita joka lähtöön. Tulipa kokeiltua jälleen kerran mainiota kreikkalaista tavernaa sekä perinteistä saksalaista Dicke Wirtinin pubityyppistä ravintolaa, jossa porukka seurasi televisiosta futiksen liigaottelua ja hurrasi asiankuuluvasti suosikkijoukkueen tehdessä maalin. Wienerschnitzel oli todella iso: hädintuskin mahtui lautaselle. Ei muuten jäänyt nälkä.

Perinteinen suolainen rinkeli prätzel oli pakko nauttia. Käy melkein lounaasta. Samoin bratwurst tai vaikka rotwurst, joka tarjoillaan pienen sämpylän välissä. Ja pakko mainita Gendenmenmarktin crepes nutellalla ja banaanilla. Huh, miten täyttävä, eikä nutellaa oltu säästelty mutta niin hauska kokemus sekin. Kuten myös paahdetut mantelit. Maistuivat sairaan hyviltä. (ja oli ihana löytää ne käsilaukusta viikkoa myöhemmin jo kotimaahan palanneena...)

Tällä kerralla en saanut tuhlatuksi kovinkaan paljon. Jotain pientä..mm kauniin lahjapaperin, jossa on valkoisella pohjalla kultaisella tekstauksella pieni joulusatu saksaksi...oli muuten typerän tuntuista tuoda paperitötteröä erikseen lentokoneessa...kaikkeen sitä ryhtyykin.  Samoin kuin kannattaa tuoda teetä pakettikaupalla tai vaikka tähden mallinen joulukuusenkoriste, jota turvatarkastus luuli ilmeisesti, hmm....en tiedä miksi mutta piti avata laukku ja selittää mikä esine on kyseessä.

Lentokenttänä edelleen Tegel, vaikka uuden Schönefeldin kentän piti valmistua jo vuosia sitten. Saksalaisen tehokkuuden maassa käsittämätöntä säätämistä. Melkoinen häpeäpilkku etten sanoisi.  Tegelin kentältä ja kentälle pääsee muuten näppärästi sekä bussilla että taksilla. Bussilla liikut joko päivälipulla (5,5 euroa) tai vaikka kolmen pv lipulla. Lippuja saa ostaa kuskilta.   Taksilla liikkuminen on Berliinissä myös hyvin edullista. Joskin varo niitä kuskeja, jotka väijyvät taksijonossa seisovia, ja hakevat sinut jonosta ja tarjoavat kyytiä. Hinta voikin olla yllättäen viisinkertainen jos et varo.   Tegelin kentällä on selkeä taksijärjestelijä ja jos menet nätisti siihen jonoon, homma toimii kuin nakutettu.

Berliinissä on turvallista kulkea, enkä ole yksinkään liikkuessani pelännyt. Toki kannattaa katsoa missä liikkuu ja väistää huumeidenkäyttäjiä yms mutta kaupunki on yleisesti ottaen hyvin siisti. 

Joulun alla kaupunki, etenkin Kufurstendamm on kauniisti koristeltu. Nautinnollista katsoa suuria tekokuusia ja muita jouluisia koristeita. Kuuluisat joulumarkkinat kannattaa kokeilla. Mm mainitsemani Gendenmenmarkt tai Charlottenburg.  Paikallisia käsityöläisiä ja normimarkkinakamaa sekä paikallisia herkkuja, kuten glühweinia.  Ensin mainituilla markkinoilla mm katettuja ja lämmitettyjä tiloja, joissa oli mukava pysähtyä nauttimaan kuumaa juomaa.  Ja katselemaan paikallisia tyylikkäitä ihmisiä sekä turisteja.

Vielen Dank und auf wiedersehen BerlinEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao