Maisema

Maisema

sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Helsinki - Kruununhaka

Kesän alussa päätin toteuttaa jo aiemmin saamani ajatuksen tutustua kotikaupunkini eri kaupunginosiin...tai no, se kuulostaa jo kovin mahtipontiselta, koska listallani on toistaiseksi vain muutama kaupunginosa, mutta jostain pitää aloittaa. Ja eilen aloitin hienon kesäisen sään innoittamana Helsingin Kruununhaasta. Krunikka on hyvin lähellä keskustaa tai se oikeastaan on osa keskustaa, koska jo Senaatintori on osa sitä.  Samalla Krunikka on mm Vironniemen peruspiirin osa-alue.  Asukkaita arvokkuutta henkivässä kaupunginosassa on vuoden takaisen mittauksen mukaan 7200 ja työpaikkojakin saman verran.
Kruununhaan nimi tulee nykyisen Rauhankadun seutuvilla aikoinaan sijainneesta kruunun tykistön hevosten laidunmaasta. Se oli vielä 1700-luvun alussa hieman varsinaisen kaupunkialueen ulkopuolella.
Krunikassa  on arvokkaita rakennuksia, joissa merkittäviä valtiollisia toimintoja: muun muassa valkoinen tuomiokirkko, presidentilinna, valtioneuvoston linna, raatihuone, kaupungintalo, Suomen pankki, säätytalo, ritarihuone ja useat Helsingin yliopiston laitokset.  (lähde Wikipedia)


Senaatintorilla oli Pop Up Pohjanmaa tapahtuma, jossa parveili kävijöitä ja suomenruotsin murteet polveilivat..lavalla esitettiin todennäköisesti pohjanmaalaisia sävellyksiä (en jäänyt erityisesti seuraamaan joten en tiedä ihan varmasti). Muutoin kyse oli pohjanmaalaisten yritysten myyntitapahtumasta: eri kojuja, joista sai ostaa käsitöitä peltimukeista käsilaukkuihin. Jonkin verran oli myös infopisteitä mutta ei mitään erityisen kiinnostavaa. Kaiken kaikkiaan hyvä idea tuoda muuta Suomea tutuksi mutta kovin kaupallista tuntui olevan. Ja itse asiassa satuin sattumalta aloittamaan Krunikkakierrostani juuri Senaatintorilta..

Torilta jatkoin matkaani Suomen pankin suuntaan ja vain katselin ympärilleni. Olin jopa kirjoittanut muistiin joitakin tutustumisen arvoisia paikkoja kahviloista second hand liikkeisiin mutta muistilappu oli tietysti eri ksilaukussa, joten päätin vain mennä eteenpäin ja katsoa mitä löydän.

Törmäsin mm Olkkari&Kruunukirppu nimiseen kivijalkaliikkeeseen, jossa näytti olevan sisustustavaraa ja lasten second hand puoli. Sisustustavaroissakin oli joitakin käytettyjä tavaroita, mm vanhoja keittiöpyyhkeitä. Tällä kertaa ei mitään erityistä kotiin tuomista. Mutta viehättävä liike.Paikallinen galleria oli jättänyt kadulle taidetta mitä ihailin hetken.


Ja vihdoin viimein pääsin tutustumaan myös yhteen tunnetuimmista second hand liikkeistä eli Play it again Samiin. Yllätyin liikkeen pienuudesta mutta tunnelma liikkeessä oli kerrassaan ihana: taustalla soi hillitysti tango ja liikkeen omistaja antoi minun rauhassa ihastella ihania juhlalaukkuja ja kenkiä ja vaatteita. Vaatteiden hintataso oli aika korkea mutta esim helmilaukkuja, joiden kunto oli erittäin hyvä, olisi saanut jo melko edullisesti. Samoin tunnettujen designereiden nahkaisia avokkaita tai juhlakenkiä olisi saanut kohtuuhintaan. Ei vaan osunut mitään erityistä tällä kertaa sieltäkään. Mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka.


Krunikassa käydessään voisi kävellä myös Tervasaareen juomaan kupin kahvia mutta skippasin sen tällä kerralla. Sen sijaan poikkesin Chjokossa, suklaakaupassa. Onnekseni siellä oli muutama turisti ostoksi tekemässä, joten en sortunut ostamaan itselleni ihania itsetehtyjä suklaamaistiaisia. Tiedän, että Chjokon suklaat ovat taivaallisen hyviä, joten ostokset olisi nähnyt suoraan vyötäröllä..


Viimeisimpänä ajauduin vääjäämättä osoitteessa Liisankatu 15 sijaitsevaan kahviliikkeeseen Crema. Suosittelen lämpimästi. Loistavaa palvelua ja vaikka liike on suht pieni, kaikki tarvittava on saatavissa kahvikoneista kahvi- ja teelaatuihin. Teen ystävänä nuuskuttelin teelaatuja sillä välin, kun ystävällinen myyjä jauhoi toivomaani jauhatusta ostamistani kahvipavuista. Olisi kyllä nyt ehdottomasti hankintalistalla oma kahvimylly, josta olen unelmoinut jo pari vuotta. Toki nytkin sain toivomani jauhatuskarkeuden ostamiini kahvipapuihin mutta kahvi olisi paljon paljon tuoreempaa, jos voisin ostaa kahvin papuina ja jauhaisin sen itse juuri ennen käyttöä.


Ostin muuten suodatinkeittimeen Johan&Nyströmin Sumatra Gayo kahvia. Kahvipavut kasvavat Sumatralla. Kahvin makua täydentävät yrttien ja viikunan maut. Jälkimaku on luvatusti pehmeä, melkein liiankin pehmeä mutta niin rajalla, että äänestän kyllä tämän(kin) kahvin puolesta. Loistava uusi löytö. Toki kahvi on hintavaa verrattuna markettien kahvipaketteihin mutta let´s be honest: jos arvostat kahvihetkeäsi eikä kahvi ole vain tottumuksen vuoksi kitaan kiskottava pakollinen osa päivääsi, suosittelen panostamaan laatuun ja tuoreuteen. Juon itse kahvia vaihtelevasti: arkiaamuisin juon kahvini normaalisti vasta työpaikalla, joskin siellä se on kyllä tuoretta ja vastakeitettyä (yleensä) mutta sitä normikahvia, joskin sielläkin vähän parempaa mutta eihän se ole samaa kuin nämä löydöt.. paljon saa kuitenkin tapahtua, että lähtisin nykytrendin mukaan keittämään kotona oman kahvin termosmukiin ja kantamaan sitä työmatkalleni. Huomattavaa myös että kun panostaa kahvin laatuun, ei välttämättä edes halua perinteistä kahvipullaa tms vaan itse kahvin maku vie mennessään. Itse asiassa laadukkaan kahvin kanssa menettää jotain os vetää normipullaa sivuun...kahvin maku ei pääse oikeuksiinsa. Tämä nyt oma näkemykseni ja jokainen vetää juuri niin paljon suolaista tai makeaa kuin haluaa.

Espressokeittimeen ostin 500g pussin italialaista Arcaffe merkkistä Robustaa. 80% arabicaa ja 20% robustaa. Keskipaahteista ja jälkimauksi luvataan "cocoaa". Hmm...maltan tuskin odottaa.

Krunikka oli kesäisenä lauantaina äärimmäisen rauhallinen. Muutamissa leikkipuistoissa oli äitejä lapsineen nauttimassa omia eväitään ja viettämässä päivää leikkien. Kaduilla ei liikkunut juuri ketään. Liisankadun äijäpubissa oli kuhinaa terassilla ja tunsin katseet selässäni tai pikemmminkin paljaissa säärissäni siitä ohi kävellessäni mutta tyypit olivat sivistyneitä eivätkä huudelleet edes perään (hmm, mikseivät...). Seuraavaksi ehkä Kaivopuiston second hand? Ja Vallila, Kallio ehkäpä Töölö...

Viimeiseksi eilisen asusta muutama kuva: rakastan tuota ruskeaa kotelomekkoa. Niin helppo pitää ja siisti olematta kuitenkaan jäykkä toimistopuku. Ril´sin lyhythihainen neule on vähän liian rouvaskainen nykymakuuni mutta helppo ottaa mukaan tuulisempia hetkiä varten. Laukku on vaan niin ihana ja siis Rooman tuominen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao