Maisema

Maisema

maanantai 21. heinäkuuta 2014

Kesän neuletyö : Blend bamboo neuletakki

Kesäloman iloksi kävin Oulunkylän ihanassa neulemaailmassa hengailemassa ja katselemassa löytyisikö sopivaa lankaa kuvan neuletakkiin. Ohjeessa on käytetty SMC Original Boston lankaa, jossa on 70 akryylia ja 30 villaa. Jostain syystä olen aina vierastanut keinokuituja, joten etsin nytkin jotain vastaavaa mutta luonnonmateriaalista. Villa on ihan ok materiaali sinänsä mutta tekee neuleesta väistämättä aika lämpimän. Sekä pitää valmiina että valmistaa näin kesähelteellä.

Olen joskus kesälomalla neulonut kunnon villapaitaa ja tuskaillut lämpöhalvauksen partaalla villakasan lämmittäessä sylissä. Ehkä säästän villaneuleet syksyn viileisiin iltoihin tänä vuonna.

Neulemaailmassa ei ollut kovaa ruuhkaa siellä käydessäni, ja ystävällinen henkilökunta neuvoi langan löytämisessä. Ehdottivat pellavasekoitelankaa mutta pitkään sitä harkittuani hylkäsin sen kuitenkin. Se oli yli puolta kapeampi lanka eikä siitä todennäköisesti olisi tullut hyvännäköinen kaksinkertaisenakaan.

Siirryin takaisin villalankahyllylle ja löysin mahtavan sävyn villalankaa. Hypistelin sitäkin pitkään mutta hylkäsin sen syystä, että siitä olisi tullut niin paksu ja lämmin neule, että sitä olisi voinut käyttää vain ja ainoastaan kovimmilla pakkasilla. 

Viimeinen vaihtoehtoni oli kestosuosikkini Hjertegarnin Blend bamboo lanka, jossa on 70% bambua ja 30% puuvillaa. Suosituspuikon koko on 3,5, tiheys 22 silmukkaa 10 sentillä. Viidessäkymmenessä grammassa 105 metriä lankaa. Olen tehnyt tästä langasta aiemmin ainakin yhden kesäneuleen ja sitä on ihana neuloa ja valmis neule on miellyttävän ohut ja laskeutuva. Joskushan puuvillaneuleesta tulee yllättävän jäykkä ja kuuma ja hankala pitää. Lisäksi tässä langassa on ihania sävyjä paljon.

Valitsin varsinaiseksi sävyksi melko voimakkaan lilan/purppuran ja reunasävyksi limen sävyn. 

Aloitin neuleen neulomisen tietysti myöhään illalla vain havaitakseni etten löytänytkään isoja seiskan puikkoja... Yllättävää. Toisaalta kaksinkertaisellakaan langalla paksu seiskan puikko olisi voinut tehdä aika rumaa löysää jälkeä joten tyydyin tekemään koepalan kaksinkertaisella langalla kolmen ja puolikkaan puikoilla. Koepalalla laskelmieni mukaan tuli noin 30% tiheämpää käsialaa kuin ohjeen langalla joten valitsin yhtä isomman koon neuletyölleni. 

Noin 10cm neulottuani havaitsin, että laskelmani oli liian optimistinen, ja siihen astinen työ piti purkaa ja tehdä vieläkin yhtä kokoa suurempi.

Kuvio on helppo, joskin tarvitsen koko ajan kerroslaskuria, jotta muistan neuletta uudelleen aloittaessani mille kerrokselle olen jäänyt. Kohokuviosta huolimatta neuleesta ei todennäköisesti tule liian paksua. Neule neulotaan kädenteille asti yhtenäisenä mikä saa aikaan sen, että työ painaa aika paljon käsissä ja sitä pitääkin yrittää neuloa siten, että työ lepää sylissä eikä roiku ranteiden varassa.

Mallilla on kuvassa tuon ihanan neuleen lisäksi aika hauskat tirolilaistyyppiset vihreät nahkahousut! Mistähän sellaiset löytäisi?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao