Maisema

Maisema

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Parsa-avokadorisotto

Parsakausi alkaa kohta olla ohi mutta vielä kaupan hyllystä löytää maukkaita parsanippuja. Kannattaa toki aina katsoa, että saa kohtuullisen pieniä parsoja, koska paksut tangot ovat aika puisen makuisia ja syötävää siis jää loppujen lopuksi aika vähän.

Parsan käsittely on helppoa. Jos parsa on tuoretta ja riittävän ohut, en itse kuori niitä lainkaan - ohjeiden vastaisesti siis. Huuhtelen vedellä kyllä. Sen jälkeen parsasta ei katkaista puumaista osaa veitsellä leikaten, vaan yksittäistä parsaa taivutetaan varoen ja annetaan napsahtaa siitä kohdasta mistä puumaisempi osa alkaa..tällöin keitettäväksi/valmistettavaksi jää syötävä maukas osa, eikä tarvitse yrittää pureskella kuituja. Erittäin yksinkertainen ja helppo menetelmä. (Eikä ole itse keksimäni vaan jostain nappasin tämän ohjeen. Tämänkin.)

Parsaa ei keitetä ennakkoon kypsäksi, vaan ainoastaan paloitellaan muutaman sentin paloiksi.

Sitten aloitellaan risoton valmistus: hyvää musiikkia taustalle ja lasiin viiniä. Tässä kyseisessä ohjeessa itse risottoon ei lisätä viiniä, ainakaan alkuperäisen reseptin mukaan mutta ei mikään estä maustamasta risottoakin lasillisella hyvää valkoviiniä.

Paloitellaan yksi sipuli ja muutama valkosipuli ja kuullotetaan 1-2 ruokalusikallisessa voita. Huom älä anna sipuleiden palaa, koska palaessaan niihin tulee ikävä lisämaku. Vahdi siis ja sekoittele. Kuullottaminen ei vie kauaa. Joitakin minuutteja. Sitten lisätään n 3 dl hyvälaatuista risottoriisiä, esim Arborio. (Älä huijaa itseäsi käyttämällä muuta riisiä koska lopputulos ei silloin muistuta risottoa lainkaan. Risottoriisi on pullea ja kauniin valkoinen.) Kuullota riisiä hetki ja lisää kauhallinen kerrallaan liha- tai kanalientä, yhteensä n 7-8dl. Ja huom liemen on hyvä olla kuumaa, koska kylmää lientä lisätessäsi risotto jäähtyy joka kerran ja valmistusprosessi kärsii. Kuumaa kuumaan siis ja uusi kauhallinen aina kun edellinen on imeytynyt riisiin.

Mukava puolituntinen menee sekoitellessa ja viinilasista siemaillessa. Jos haluat viiniä joukkoon, lisää alkuvaiheessa noin desin verran, jotta imeytyy riiseihin ja maku jää elämään.

Lisää paloitellut parsat noin puolivälissä jotta ehtivät kypsyä. Parsan ei kuitenkaan tarvitse olla läpikypsää vaan se on parhaimmillaan al dente joten kiire ei ole. (Itse melkein unohdin lisätä niitä lainkaan ja silti ehtivät vielä loppuvaiheessa mukaan ja kypsyivät juuri sopivasti.)

Kun neste on imeytynyt, raasta 1-2 dl pecorinojuustoa tai muuta keskivoimakasta juustoa risoton joukkoon.

Viimeisenä paloittele avokado ja lisää joko risoton joukkoon tai tarjoile risoton ohessa. Halutessasi voit pirskotella esimerkiksi limen mehua avokadon päälle maun ja tummumisen estämisen vuoksi.

Ja voila, maukas ateria on valmis.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao