Maisema

Maisema

lauantai 8. maaliskuuta 2014

Matkakertomuksia : Berliini



Berliini, mistä alkaisinkaan? Rakastan Berliiniä, ja olen käynyt siellä (vasta) kaksi kertaa...ensimmäisellä kerralla lensimme pitkäksi viikonlopuksi tyttöjen kanssa pari vuotta sitten eli ihan aikuisten reissu. Mahtava reissu se olikin. Yövyimme silloin Schönebergissä Ramada Plaza hotellissa Prager Plazalla. Lähimetroasema on Gunzelstrassella ihan pienen kivenheiton päässä ja yhteydet hyvät. Kufurstendammille eli Ku'dammille oli myös täysin käveltävissä oleva matka eli yksi maailman kuuluisimmista tavarataloista KaDeWe eli Kaufhaus des Westens on todella lähellä :)



Berliinissä on kyllä niin älyttömän hyvä julkinen liikenne, että KaDeWe tai ihan mikä tahansa on saavutettavissa. Mutta koska kaupunki on järkälemäisen suuri, voi etäisyyksiin mennä aikaa... Metroverkosto on superhelppo käyttää ja saksalaisen luotettava. Lisäksi esim Nokian puhelimessa oleva HERE Transit apps toimii myös esim Berliinissä ja näyttää helposti mitä metrolinjaa pitää käyttää, mihin suuntaan olisit menossa ja millä asemalla pitää jäädä pois, ja kaikki väliasematkin. Suosittelen lataamaan valmiiksi. Auttaa tosi paljon jos on kiire...

Ensimmäisellä kerralla tutustuimme kaupunkiin mainiolla tavalla ostamalla liput myös Hop On Hop Off bussiajelulle. Suosittelen lämpimästi. Voi valita ns traditionaalisen, joka kiertää kaikki kuuluisat maamerkit niin lännen kuin idän puolella. Bussi ajaa Ku'dammia, Potsdamer Platzille, näet historiallista Berliinin muuria, näet Zoon jne. Selostusta on helppo seurata ja voit hypätä milloin vain hetkeksi pois ja sitten takaisin. Toinen vaihtoehto on kiertää Itä-Berliiniä mutta se jäi toistaiseksi tekemättä. Ei siksi, ettei olisi kiinnostanut, mutta aika ei riittänyt. Kolmas vaihtoehto on muistaakseni hypätä laivaan ja nähdä kaupunkia Spree joelta käsin. Sekin pitää ehkä kokeilla joku kerta, koska takuuvarmasti palaan tuohon ihanaan ja valloittavaan kaupunkiin vielä useita kertoja.




Kufurstendamm


Shoppailijalle Berliini on ihan ykkösmesta, ainakin Euroopassa. Lontoon rinnalla ainakin :) Lontoosta näen välillä joko ihania toiveunia tai sitten palaan sinne muistoissa, enkä pääsekään jostain syystä Harrod'sille. Yhdessä painajaisessa lentokoneesta ei päässyt ulos ja lennettiin takaisin Helsinkiin. Pimeitä unia joskus...

Berliinistä löytää haute couturea, maailman merkkejä ja sitten keskieurooppalaisia designereita ja peruskamaa, ihan mitä vaan kunkin kukkaro ja/tai tyyli antaa myöden. Kirpputoreja... Ja mikä parasta, siellä voi esim mennä housu/farkkuhyllyille ja etsiä ihan tarkalleen oman vartalonmallinsa ja kokonsa ja haluamansa värin, ja sitten vaan sovitella. Ei tarvii tyytyä siihen, että muuten kiva, mutta ei oo sopivaa värisävyä tai sopivaa pituutta tms. Itse ostin esim viime syksynä sinapinkeltaiset farkut, joita en ollut Suomesta löytänyt sopivana. Berliinissä oli neljät joista valita-siis todellakin neljät täydellisesti istuvat, joista valita....

KaDeWe on paikka, jossa siis jokaisen itseään kunnioittavan naisen pitää käydä. Ainakin siis haistelemassa tuulia. Ja ihan must on käydä ruokaosastolla, joka on valtava! Se on koko kerroksen laajuinen ja jos ei sieltä löydä haluamaansa, niin ei sitten mistään...ihania öljypulloja esimerkiksi.. Ja ylimmässä kerroksessa on ravintola/kahvila, josta saa maailman ihanimpia ja kerrassaan valtavan kokoisia jälkiruokia. Melkein kokonainen lounas-voisi sanoa. Salaattipuoli on myös ihana, sen kun vaan poimit just mitä mieli tekee, ja kassalla lautanen punnitaan ja maksat sen mukaan mitä olet lautaselle valinnut. Näppärää ja oikeudenmukaista. Kahvilan wc:ssä muuten siivoojalle on suotavaa jättää tippiä lautaselle oven vieressä. Ihan vaan kaunis tapa, siivooja ei toki käy todennäköisesti kimppuun vaikket sitä tekisikään..



Toinen paikka missä olen käynyt shoppailemassa molemmilla kerroilla Berliinissä käydessäni, on Galleria Alexanderplatzilla Itä-Berliinin puolella. Sieltä muuten löytyy mm Dr Hauschkaa liki puoleen hintaan Suomen hintoihin nähden. Puhdistusaine maksaa hiukan yli kympin kun täällä maksat siitä tuplat! Kuka vetää katteet? Ja sitten valitetaan ettei kauppa kannata ja että kuljetuskustannukset on niin kovat.. Myönnetään, nämä tulee Saksasta ja aika moni vaate Aasiasta että vähän eri juttu.



Alexanderplatzilla on myös yksi Berliinin maamerkeistä, joka näkyy lentokoneestakin vallan hyvin eli Fernsehturm. Mielettömät näkymät yli koko Berliinin. Suosittelen. Ja vaikka kärsin jonkinasteisesta korkean paikan kammosta, ei tuntunut pahalta, vaikka  se yhtenä Euroopan korkeimmista rakennuksista ulottuu noin 365 metriin. Toki näköalatasenne on "vain" noin puolessa välissä...Yksi juttu kuitenkin: varaudu jonoihin! Jonotus voi kestää esim kaksi tuntia mutta saksalaiseen tyyliin homma on hyvin järjestetty, ja saat arvion milloin oman numerosi ryhmä otetaan hisseihin. Älä missaa sitä. Aukiolla on Starbucks, jossa voit odotella tai esim mainítsemani Galleria tai TV tornin takana muita nähtävyyksiä. Hissit on muuten valmistanut suomalainen KONE, mitä hissi"poika" ei unohtanut mainostaa kun kuuli, että tulemme Suomesta :)  VIP lipulla pääsee ilmeisesti jonon ohi tai ainakin mukavammin.


Friedrichstrasselta...


Toinen nähtävyys, mihin pitää etukäteen anoa pääsyä ja varata oma aika, on parlamentti rakennus eli Reichstag. Tuli vähän yllätyksenä, ettei kupolia päässytkään noin vaan ihailemaan sisältä. Jonottamalla sinnekin voi päästä mutta mitenkään automaattisesti kuka vaan milloin vaan ei sinne pääse. Ottavat ilmeisesti terrorismin uhan hyvin vakavasti ja rajoittavat sisäänpääsyä. No toisaalta, voisihan se olla täysin suljettu yleisöltä myös. Reichstag on lähellä kuuluisaa Brandenburger Toria, joka on oikeastaan Berliinin kuuluisin tunnus. Siellä on nähty historian kuuluisia tapahtumia, mm kolmannen valtakunnan perustaminen ja Hitlerin valtaannousun juhlallisuudet.

Aivan lähistöllä on juutalaisten muistomerkki Holocaust Denkmal, joka on vaikuttava kiviteos vainottujen juutalaisten muistolle. Sen alla on museo, jossa voi tutustua tuohon viime vuosisadan julmaan vainoon tarkemmin. Hiljensi kyllä, kuten niin moni muukin paikka Berliinissä. Reichstagin lähellä on liittokanslerin Bundeskanzleramt, vaikuttava moderni rakennus. Ja portilta länteen kulkee viivasuoraan Strasse des 17. Juni, jonka keskellä komeilee Siegessäule, voitonpatsas. Tuo kiertoajelu, josta jo mainitsin, ajaa mm sen rakennuksen ohi, jossa Hitler esikuntineen teki hirmu päätöksiään. Teki aidosti ja liioittelematta pahaa, kun mietti että 70 vuotta sitten....



Checkpoint Charlie

Lounasta...Kävimme brunssilla Kreuzbergissä. En valitettavasti muista ko ravintolan nimeä mutta käsitykseni mukaan Möckernbr aseman läheisyydessä? Voi mennä ihan vikaan, pitää tarkistaa seuraavalla kerralla, koska ensinnäkin brunssi maksoi 15 euroa ja se oli ihan täydellinen lounas, ja mahtava sellainen. Ystävämme olivat käyneet siellä aiemmin ja suosittelivat ja nappiin meni. Ko paikkaan liittyy vaan yksi hauskimmista matkamuistoistani: lähdin etsimään wc:tä, ja kysyin vastaan tulevalta nuorelta ravintolan vaatteissa olevalta mieheltä että "Excuse me, where is the lady's room?" Tyyppi veti vaikeannäköiseksi mutta ei oikein reagoinut mitenkään, vaan katsoi epäröiden mistä syystä toistin kysymykseni, minkä jälkeen tyyppi muuttui punertavaksi ja kysyi epäuskoisena minulta, että "Do you mean bedroom???" Repesin itse tilanteen huvittavuudesta, että no en todellakaan tarkoita makuuhuonetta vaan pitäisi päästä vessaan! Ahaa....sitten alkoi valjeta hänellekin ja ohjasi minut oikeaan suuntaan helpottuneena siitä, etten ehdotellutkaan mitään erikoisempaa. Ihan oikeesti... No toisaalta olimmehan Kreuzbergissä, jossa liikkuu kaikennäköistä porukkaa, ja jonne ei joka paikkaan edes suositella menemään, mutta nuo kulmat ravintolan ympärillä ilmeisesti vielä olivat turvallisia. Kreuzbergissä käsitykseni mukaan liikkuu huumeita ja niiden välittäjät eivär armoa tunne eivätkä ole suopeita.

Berliinissä on muuten kokeiltava myös ihania suolaisia Brezeln rinkeleitä, joilla elää kevyesti muutaman tunnin :) jos joisin olutta, kokeilisin myös paikallisia oluita mutta ne jäivät nyt väliin. Berliinissä ajatellaan muuten ruuasta että "Vieles Essen ist gutes Essen" eli mitä enemmän sitä parempi. Salaatista voi löytyä ihan hyvin kunnon kimpale voita! Mitä erehdyin kesäillan pimetessä luulemaan juustonpalaksi.... Berliinissä ei jää nälkä vahingossakaan...mutta ruoka on kyllä erinomaista ja voi valita makunsa ja kukkaronsa mukaan. Lisäksi jos on mahdollisuus, niin ihan paikallisista pikkumarketeista saa tuoretta ihanaa sushia valmispakkauksissa tai lihamestari myy valtavista makkaravalikoimistaan mitä vaan haluat ja voit napata viinipullon kunnon viiniä pilkkahintaan Suomen hintoihin verrattuna. Oikeasti kyllä mietti muutamankin kerran, että mikä ihme Suomessa nostaa hintoja? Sama tuontitavara maksaa Berliinissä murto-osan... Esim hiuslakka vain 2-3€, kun sama pullo maksaa Suomessa tuplat..



Taksi on suht edullinen käyttää mutta varoituksen sana: lentokentän taksijonossa ainakin kannattaa olla varuillaan jos joku tulee ohi jonon tarjoamaan kyytiä. Sovi hinta etukäteen etteivät revi ihan hatusta jotain tähtitieteellistä vaikka kuinka olisi vaaleankeltainen aito. Moni kuski ei ole alunperin saksalainen, mikä vaikuttaa lähinnä heidän saksankielen taitoonsa tai oikeammin siihen miten ymmärtävät sinun puhettasi. Mutta ovat niin pro tyyppejä, että pyytävät kirjoittamaan paperille, jos eivät tajua. Toisaalta meille osui myös paljasjalkainen berliiniläisnainen kuskiksi joka puhui niin täydellisen selkeää saksaa, ettei ollut mitään ongelmia ymmärtää tai puhua omalla koulusaksallaan.

Paljon on vielä nähtävää. Haluan ehdottomasti käydä oopperassa, konsertissa ja Potsdamissa. Lisäksi Berliinissä voisi käydä beachillä vaikka keskellä talvea, koska ovat luoneet oman sisäuimarantansa johonkin hervottomaan halliin! Guggenheim museo löytyisi (käykää muuten DDR museossa, hulvaton paikka jossa voi tutustua itäberliiniläiseen elämään sen hyvissä ja huonoissa puolissa). Friedrichstrasse on kiva katu. Kivoja kauppoja, Gallerie Lafayette mm ja sen vieressä tyylikäs kauppakeskus... Museuminseln ja Nikolaiviertel. Ja lukuisia muita kohteita.



Berliini osaa nauraa itselleen mutta ei ole unohtanut historiaansa. Berliinissä on vastakulttuuria ja sinne on helppoa sulautua. Voi matkailla edullisesti tai kuluttaa paljonkin rahaa ja yöpyä herroiksi hienoissa tyylikkäissä hotelleissa, ja ostella itsensä kipeäksi. Berliinistä löytää mainiota taidetta joko isompaan nälkään tai pienempään, sisustusta isommin tai pienemmin. Suurin osa ainakin tärkeimmissä kohteissa puhuu englantia mutta ei tietysti haittaa jos puhuu ainakin auttavasti saksaakin. Eivät pahastu jos et osaa saksaa sujuvasti vaan päinvastoin ilahtuvat jos edes yrität (paitsi jotkut väsyneet lihamestarit joiden omastakaan saksasta ei saa välttämättä mitään selvää :)



Ihan erilainen kaupunki kuin mikään muu toinen missä olen käynyt. Reilu ja helposti lähestyttävä, historiallinen mutta kuitenkin moderni. Suosittelen lukemaan Berliinissä syntyneen/kasvaneen Roman Schatzin oppaana Berliinissä kirjan. Mainio opus. Luotaa sisään Berliiniin ja auttaa ymmärtämään kaupunkia ja berliiniläisiä. Lue oppaat kotona, paina oleelliset kohteet ja asiat mieleesi, kartta käteen, Berliinin metrokortti mukaan ja menoksi. Auf wiedersehen..

2 kommenttia:

  1. Hei! Kiitos näistä vinkeistä! En ole Berliinissä koskaan käynyt, mutta nyt oon suunnittelemassa reissua sinne siskoni kanssa marraskuulle. Matkakuume on hillitön ja tää suunnittelu on jo ihanaa. :) Googlen kautta löysin blogisi ja pitääpä nyt tutkia mitä muuta täältä löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos postauksesta on iloa ja hyötyä. Superkivaa reissua ihanaan kaupunkiin :) Viel Spass

      Poista

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao