Maisema

Maisema

lauantai 15. maaliskuuta 2014

Haukifileitä, luomutilliperunoita ja friteerattua lehtikaalia ja luomuvalkoviiniä

Eilen nautiskeltiin perjantain kunniaksi haukea. Halusin vaihteeksi hauesta ihan perusfilettä murekkeiden sijaan, joten haukifileet suolattiin ja maustettiin valko- ja sitruunapippurilla ja paistettiin voissa (ja pekonin paistorasvassa). Hauki on aika rasvaton kala ja paistoin siksi ensin pekonifilettä pannussa, samassa rasvassa paistoin nopeasti kevätsipulia hauen seuraksi.



Mutta ennen kuin pääsin paistamaan kalaa, piti valmistella lisukkeet: 

Kaupassa oli herkullisen näköistä lehtikaalia, ja halusin kokeilla sen friteeraamista. Sain jo konkurssiin menneessä turkulaisessa Yoki-ravintolassa toissakesänä mielettömän hyvää friteerattua "kasviskasaa" (en tiedä mitä siinä todellisuudessa oli mutta vahva veikkaus yhdeksi osaksi on juuri lehtikaali). Joka tapauksessa se oli sairaan hyvää ja ihanan rapeaa.

Etsin siis friteeraustaikinan ohjeen ja sehän olikin helppo:
1 kananmuna
1,5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja (käytin itse täysjyvävehnäjauhoja)
suolaa

Poistin ensin lehtikaalista paksuimmat ruoto-osat minkä jälkeen siivutin sen noin 2cm levyiseksi. Sitten höyrytin kaalia noin 2 minuuttia ja annoin jäähtyä. Sekoittelin friteeraustaikinaan koko kaalin ja kuumensin öljyä kattilassa. Pyörittelin taikinaisesta kaalista lapsen nyrkin kokoisia palloja ja laskin varovasti kuumaan öljyyn. Muutama minuutti kuumassa öljyssä riittää, muista kääntää. Saa muuttua vähän ruskeaksi, ja sitten nostetaan varovasti lautaselle.  Todella hyvää. Suosittelen kokeilemaan. Taikina voi olla ehkä aavistuksen löysempää eli vähän enemmän maitoa suhteessa jauhoihin. Ja kaali ehkä vieläkin ohuempina liuskoina? Ja vosisi kokeilla vaikka raastettua porkkanaa sekaan?



Luomuperunan (Jakobsson's luomuperuna Jepualta) kuorin ja siivutin noin sormen paksuisiksi lohkoiksi, jotka keitin kypsiksi, aitoa voita päälle ja tuoretta tilliä, nam. Miksi korostan luomua? Siksi, että itse syön aika vähän perunaa johtuen siitä, että se ei oikein sovi minulle (en voi erityisen hyvin syötyäni perunaa) ja toisekseen minusta "tavallinen" peruna on niin loppuun tehoviljeltyä, ettei se oikein maistu miltään. Luomussa on mukavasti makua :) ainakin näissä Pohjanmaalta tulleissa oli ihana tuore maku. Suosittelen. Ja sopi mainiosti hauen kanssa. Ihan perusmakuja.



Kastikkeeksi tein valkoviinikastikkeen:

3-4 rkl voita ja saman verran (täysjyvä)vehnäjauhoja
5dl nestettä (puolet valkoviiniä ja puolet kalalientä)
1dl kermaa

Sulata voi (älä anna palaa vaan nosta vaikka liedeltä hetkeksi), sekoita jauhot rivakasti voihin, älä anna ruskistua (täysjyväjauhoista tulee hetkeksi vähän tummempaa kamaa mutta kerma vaalentaa lopputuloksen). Voi-jauhoseokseen lisätään neste ja sekoitetaan samalla voimakkaasti. Annetaan kiehahtaa jotta jauhot kypsyvät mutta ei enempää. Lisätään kerma ja annetaan kiehahtaa uudelleen. Ja kastike on vaömis. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Hauen kanssa maistui mainiosti luomuvalkoviini Chilestä Natura Chardonnay Valle de Casablanca 2012. Alkon luonnehdinta oli kevyen hapokas, keltaluumuinen ja mangoinen, mikä piti paikkaansa. Ensi siemaus oli yllättävän banaaninen jopa mutta seuraavat pyörähtivät suussa jo mukavasti. Sopi hauen kanssa oikein hyvin. Olen rieslingin suurkuluttaja, silloin kun ylipäätään viiniä juon, ja päätin kokeilla nyt muutakin rypälettä, ja kokeilu oli onnistunut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao