Maisema

Maisema

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Matkakertomuksia : Oslo

Olipa vierähtänyt edellisestä Norjaan suuntautuneesta vierailustani jo varmaankin noin 30 vuotta ja silloinkin matkani suuntautui pohjoisemmaksi Trondheimiin ja vuonoille. Se reissu oli kyllä yksi mieleenpainuvimmista ja nyt kun asiaa mietin, niin ehkäpä lähden lasten kanssa sinne jonakin päivänä uudelleen. Mutta ehdottomasti lähden uudelleen Osloonkin. Todella miellyttävä ensitutustuminen.

Norvegian lentää sattuneesta syystä suorilla lennoilla juuri Osloon. Menopaluulippu maksoi 54€! Ja lentojen aikataulut olivat varsin soveliaat nekin. Hotellivaihtoehtojakin oli riittävästi. Ensi kerralla katson vain, että hotelli osuu varmasti metrolinjan läheisyyteen. Tai no, ensi kerralla tutustun metrokarttaan hieman paremmin etukäteen. Kyllä se metroasema nytkin olisi lähellä ollut, ellemme olisi päätyneet vähän reippailemaan Oslon keskusrautatieasemalta varsinaista näköalareittiä "ihan vaan 500 metrin matkan". Mutta siitä oli se hyvä puoli, että näimme Oslon pääkadun Karl Johan Gatanin ja hauskan näköisiä kahviloita, joissa tuntui istuvan kaikki tyylikkäät nuoret oslolaiset kahviloiden terasseilla. Ja samalla hotellia kohti suuntautuneella kävelyllämme osuimme myös Aker Bryggen hauskalle satama-alueelle.

Välitön ensivaikutelma Oslosta oli kuin olisi tullut kotiin, ei Suomeen mutta kotoisa tunnelma ja ajoittain oli kuin Lontoossa. Meri oli vahvasti läsnä. Uusi ja vanha sopuisasti vierekkäin, mutta toisin kuin likipitäen kaikkialla muualla, Oslossa ei ollut aistittavissa minkäänlaista lamaa tai talouden apeutta, päinvastoin uusia lasiseinäisiä rakennuksia, joiden käyttöastekin näytti olevan melko korkea. Ravintoloiden edessä oli paikka paikoin punaisia mattoja. Kuitenkaan helsinkiläiseen hintatasoon tottuneena Oslon hintataso ei ollut jäätävän korkea, vaan lähes samaa tasoa kuin Helsingissä. Pitkän oluen hintaa yleensä käytetään sopivana mittarina mutta kun en itse sitä juo, en muista mitä kaverin juoma maksoi. Toisaalta esim Friday´s ketjun entrecote pihviateria talon viinin kanssa maksoi noin 50 euroa, mitä voi pitää aika kalliina annoksena, vaikka ruoka olikin todella hyvää ja maukasta. Turistiteepaidan saikin jo 35 eurolla, joten ehkäpä Oslossa oli kalliihkoa. Luottokorttilaskua mielenkiinnolla odotellen, joskin pienten tuliaisten lisäksi ei tullut tällä kertaa osteltua liikoja.Olisimme menneet Hop on hop off ajelulle mutta sepä olikin juuri ko Oslon maraton päivältä peruttu kokonaan. Tutustuimme uudelleen Oslon metroon ja totesimme sen vallan toimivaksi. Erityisesti ns punainen linja osoittautui mainioksi linjaksi. National Theatren asemalta Majorstueniin, ja oli kivenheiton päässä Vigelandin patsaspuistosta. 


Vigelandin puisto tai ”Patsaspuisto” on eräs Oslon ja Norjan kuuluisimmista nähtävyyksistä. Se sijaitsee Frognerin puistossa ja siellä on esillä yhteensä 212 Gustav Vigelandin tekemää patsasta.  Puisto on pinta-alaltaan yli 320 hehtaaria. Puisto luotiin vuosina 1907–1942. Suurin osa veistoksista on tehty vuosina 1926—1942. Patsaspuistoon astellaan isoista porteista ja kävellään suoraan isolle graniittisillalle, jonka  molemmilla kaiteilla on yhteensä 58 pronssista patsasta miehistä ja naisista, lapsista ja aikuisista, ryhmässä ja yksinään. Sillan patsaista kuuluisin on vihaista lasta esittävä patsas. Pääosa patsaista on hyvin realistisia, mutta ko vihainen lapsi on hassun irrationaalinen.


Sillan jälkeen kävellään upeiden muotoistutusten läpi kohti valtavaa suihkulähdettä, jonka ympärillä on 20 patsasta, joissa ihmisiä oleskelee puiden alla. 


Suihkulähteen jälkeen astellaan kohti monoliittitasannetta, jossa on yhdestä kivestä veistetty 17 metriä korkea patsas, jossa on 121 ihmishahmoa. Patsasta ympäröi 36 eri patsasta, joissa myötäpäivään kiertäen taiteilija on luonut ihmisen elinkaaren syntymästä vanhuuteen.


Valtavan kokoisen puiston "perällä" on ns elämänpyörä. Vigeland oli suunnitellut koko puiston asettelun. Suosittelen lämpimästi käymään ko puistossa. Puisto on hyvin suosittu myös oslolaisten keskuudessa ja nytkin kuulaassa syyssäässä paikalliset lenkkeilivät ko puistossa.


Metrolinjaa toiseen suuntaan pääsee Tøyenin kaupunginosaan, jossa on kuuluisa Edvard Munch museo. Munch on edellä mainitun Vigelandin ja Henrik Ibsenin ohella yksi Norjan kuuluisimmista taiteilijoista. Munchin kuuluisin maalaus lienee Huuto. Munch maalasi Huudosta kaksi varsinaista teosta sekä yhden pastelliversion, joka myytiin huutokaupassa yli 90 miljoonalla eurolla! Toinen varsinaisista maalauksista on Norjan kansallisgalleriassa, josta se varastettiin Lillehammerin olympialaisten avajaispäivänä. Maalaus saatiin takaisin saman vuoden syksyllä. Munch museon Huuto varastettiin vuonna 2004. Huuto saatiin takaisin pari vuotta myöhemmin pahoin vaurioituneena. Itse en ainakaan sitä onnistunut näkemään ko museossa siellä nyt käydessäni. Ostinkin ko maalauksesta jääkaappimagneetin muistoksi. Munchin taiteessa on paljon symboliikkaa, impressionismia ja ekspressionismia. Taiteilija käytti paljon aikaa tutkiakseen aiheitaan, mm ns elämänpuuta, joka toistuu useissan Munchin töissä. Ihmishahmoja makaa maanalla ja monissa teoksissa on seksuaalinenkin aihe tai ainakin psykologisia viitteitä siihen. Museossa oli esitelty myös Munchin käyttämiä väriaineita ja värejä. Ko taiteilijan maalauksissa onkin ajalleen tyypillisesti voimakkaita värejä. Suosittelen vierailua ko museoonkin. Ensi visiitillä ehkä käyn katsomassa Kansallismuseon Huudon.

Shoppailu jäi tosiaan vähemmälle. House of Oslo nimisessä sisustuskauppakeskuksessa tuli pysähdyttyä. Ko keskuksessa oli mm tanskalainen Illums Boligshus, joka nyt on vaan täydellisen ihana paikka. Onneksi matkalaukku on rajallinen, eikä sieltä voinut raahata liikoja tuliaisia itselleen. Lene Bjerre, sekin tanskalainen, oli rakentanut kauniin ja tunnelmallisen liikkeen ko kauppakeskukseen. Ruotsalainen Åhlens löytyi sekä muita pienempiä sisustusliikkeitä. Olipa siellä Muuton tuotteitakin.

Oslon lentokenttä Gardemoen ei ollut yhtä sykähdyttävä kuin esimerkiksi Kööpenhaminan Kastrup mutta kyllä tuonnekin olisi viimeiset roponsa saanut tuhlatuksi.

Seuraavalla vierailulla ehdottomasti vuonoristeilylle ja muitakin kaupunginosia tutuksi. Lisäksi Oslossa on huikea uusi oopperatalo, jossa mielelläni vierailisin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao