Maisema

Maisema

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

I survived Charles de Gaulle

Työmatkalla Luxembourgissa. Luxembourg on siitä erikoinen Euroopan kohde, että sinne ei ole Suomesta suoria lentoja. Vaikka Luxemburg on Brysselin ja Strasbourgin ohella Euroopan unionin päämajakaupunki, ja EU:n toimielimistä Luxemburgissa sijaitsevat mm osa Euroopan parlamentin sihteeristöä, Euroopan komission toimielimiä, kuten Eurostat-tilastotoimisto, Euroopan yhteisöjen tuomioistuin, Ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin, Euroopan tilintarkastustuomioistuin ja Euroopan investointipankki, ja vaikka suomalaisia on toiminut Euroopan unionin toimielimissä jo vuosien ajan. Ja vaikka suomalaisia työskentelee yksityisellä sektorilla Luxembourgissa.

Matkustajia lienee silti liian vähän, jotta suoraa lentoa järjestettäisiin. Mikä tarkoittaa, että pitää ottaa lento johonkin eurooppalaiseen kaupunkiin, josta on suoria lentoja Luxembourgiin (tai juna- tai bussiyhteys). 


Tällä kerralla matkasovellus antoi parhaaksi vaihtoehdoksi yhteyden Pariisin kautta. Honestly en tiennyt mitään Charles de Gaullen kentästä, ja klikkasin lennot ja hotellin siltä istumalta. Jälkikäteen kuulinkin vähemmän mairittelevia kokemuksia ko. lentokentästä. En vieläkään hermostunut, vaan ajattelin, että kenttä kuin kenttä.

Totuus alkoi vähitellen paljastua, kun tein netissä ensin check in:n välillä Helsinki-Pariisi, ja yritin sen jälkeen tehdä saman välillä Pariisi-Luxembourg. Sovellus ilmoitti, että Luxair suosittelee tekemään check in:n verkossa paitsi jos lähtö tapahtuu mm Ranskasta! 

Tässä vaiheessa kokenut matkaajaystäväni kertoi, että check in voi olla todella hankala CDG:lla. Charles de Gaullen kenttä alkoikin yhtäkkiä tuntua vähemmän kutsuvalta. Kovin moni oli kohdannut epäystävällistä kohtelua tai ei ollut saanut minkäänlaista apua.


Verkosta löytyi kuitenkin sovellus http://www.aeroportsdeparis.fr/ADP/en-GB/Passagers/Access-maps-car-parks/guide-connecting-flight/guide-connection-flight.htm josta pystyi hyvinkin helposti saamaan ohjeet terminaaliin välisistä vaihdoista. Meidän piti vaihtaa terminaalista 2D terminaaliin 2G. Loogisesti ajatellen terminaalien pitäisi olla aika lähekkäin. Vaan ei. Ohje tulostui nätisti englanniksi kuten pyysin: seuraa kylttejä "Connecting flights" ja terminal 2G. Poistu uloskäynnistä 6, ja ota terminaalibussi N1 terminaaliin 2F. Terminaalissa 2F mene departures tasolle ja poistu uloskäynnistä 2 ja ota terminaalibussi N2 terminaaliin 2G. Selkeä ohje, eikö?

Missä meni vähän vikaan? Finnairin lähtöselvityksessä virkailija oli antanut kartan CDG:sta, joka joko oli vanhentunut tai sitten sitä tulkittiin em tulostetusta ohjeesta poiketen väärin. Ja toinen virhe oli kysyä apua lentokentän työntekijältä. Jälkimmäinen oli kyllä avulias, mutta ei ilmeisesti ymmärtänyt kysymystä ja ohjasi aivan päinvastaiseen suuntaan. Takaisin siis. Tällä välin missasimme ensimmäisen terminaalibussin mutta onneksi monotoninen naisääni pylväässä toisti ymmärrettävästi myös englanniksi että seuraava bussi on tulossa 6 minuutin kuluttua. Bussissa köröttelimme kohti terminaalin 2F kuten ohjeessa luki, kunnes terminaalin 2E kohdalla valotauluun ilmestyi teksti että terminaaliin 2F menevät nouskoot ulos terminaalin 2E kohdalla.....hmm. Kysymys "pourquoi" nousi vähäisessä määrin mieleen. 

Terminaali 2F näkyi toisella puolella. Jälleen kerran työntekijä antoi vähän harhaanjohtavia ohjeita mutta onneksi terveellä järjellä löysimme alemmasta kerroksesta väylän ko terminaaliin.

Koneen laskeutumisesta on tässä vaiheessa kulunut noin 30 minuuttia ja jatkolennon check in päättyi lipun mukaan samalla hetkellä, emmekä olleet edes oikeassa terminaalissa vielä. JA tulostetutkin ohjeet olivat pettäneet siis jo kerran. Terminaalissa 2F saimme jälleen juonesta kiinni ja kiiruhdimme kohti uloskäyntiä 2 joka tietysti oli terminaalin toisessa päässä. Terminaalibussi N2 oli kuitenkin juuri lähdössä ja ehditte siihen. Etäisyyttä terminaalien 2F ja 2G välillä olikin melkoisesti. Bussin infotaulu ilmoitti matka-ajaksi 6 minuuttia!

Mutta sitten... Terminaali 2G oli silmiemme edessä. Ja mikä yllättävintä, check in onnistui sukkana ja ystävällinen ranskalaisvirkailija toivotti hyvää matkaa. Eikun turvatarkastukseen, jossa ei ollut minkäänlaista jonoa kaikista ennakkovaroituksista huolimatta. Vaan, mitä tapahtuukaan? Ensinnäkin jouduin tietysti kiskomaan erittäin hankalan vyön irti. (Tiedän toki että vyö pitää irrottaa mutta eräissä housuissani on niihin valmiiksi suunniteltu vyö jossa on metallisolki, ja sen irrottaminen on aidosti tosi hankalaa). Samoin mokkasaappaat piti kiskoa mutta kaikki tää on vielä peruskamaa useilla kentillä.

Vaan sitten alkoi tapahtua: läpivalaisulaitteen tympeä käyttäjänainen ohjasi sen laatikon, jossa oli käsilaukku ja passi, tarkempaan tutkintaan. Tässä vaiheessa nostan hattua ranskalaisille, koska tyyppi sanoi kohteliaasti että take your time kun väänsin saappaita takaisin (vieressä ollut nainen kylläkin joko virnuili minulle tai sitten silmäili ihailevasti housujani ja saappaitani, en ole varma...). No anyway, kohtelias nuori mies sen jälkeen vielä kysyi, että voiko hän tutkia käsilaukkuni. Vastasin että toki, olkaa hyvä vaan. (Mitähän ois tapahtunut jos olisin kieltäytynyt?) Mitään ei tietenkään löytynyt mutta veikkaanpa, että "hälytyksen" aiheutti uusi Helena Rubinsteinin huulipuna! Epäilen sitä syylliseksi koska ensinnäkin sitä tutkailtiin hetki ja toiseksi matkaajaystäväni varoitti aiemmin viime vuonna koskaan matkustamasta erään Guerlainin huulipunan kanssa, koska hylsy kuulemma muistuttaa liikaa luotia läpivalaisussa!


Vihdoin lähtöhallissa lähtövalmiina ja ajoissa! Wow! Sitten lähtöportille lähes aikataulun mukaisesti. Portilla meitä odotti suht pieni kone jossa oli vain kolme istuinta per rivi! Matkustamolaukut piti jättää koneeseen noustessa ulos koska ne eivät olisi mahtuneet koneeseen sisälle. Tässä vaiheessa alkoi taas tapahtua: kenttähenkilöstö ilmeisesti kinasi koneen ulkopuolella siitä, mitkä laukut menevät koneeseen, ja mitkä nostetaan ulos. Hmm...

Lähtökiihdytys oli yllättävän pomppuinen kiitoradan pinnasta johtuen mutta pääsimme matkaan. Luxembourgissa paljastui, että koneeseen oli ladattu laukkuja, jotka eivät olleet tulossa Luxembourgiin, ja vastaavasti Luxiin tulossa olleita laukkuja ei oltu ladattu koneeseen lainkaan! Sillä tavalla. Oma kabinetti laukkuni oli nätisti mukana mutta seurueemme erään jäsenen laukku oli jäänyt Pariisiin! Ei kuulemma lainkaan tavatonta CDG:lla! Käsittämätöntä tunarointia.

Mutta kaiken kaikkiaan - kaikista duubioistani huolimatta olimme täysin aikataulussa ja selväjärkisinä siellä missä pitikin ja vain yksi laukku uupuu edelleen tätä kirjoittaessani :) Bon



Shortly: I was travelling from Helsinki to Luxembourg via Paris Charles de Gaulle. There were no direct flights so I had to change flights and this time in Paris to get from Helsinki to Luxembourg. There are other opportunities to get to Luxembourg for example via Copenhagen but this time this was the best option available. AND I didn't know beforehand that Charles de Gaulle airport was to be avoided at any cost. Immediately I told my colleagues that I was going to travel to CDG airport they started looking at me like I was a maniac! "Are you serously going to CDG??" "WHY?" At first I had no idea why it was such a stupid idea but others warned me about that spesific airport that nothing would work there, it would take an enormous mount of time to find a right gate and that all packages would disappear. Really great indeed!

Our travel did not start too well because it was impossible to check in the connection flight altough it was possible to check in from Helsinki to Paris. Luxair did not aceept check ins made from France, Spain, Portugal or Italy. Really great. This meant actually that we had to check in in CDG! A friend of mine warned me about french people being very unhelpful and that check in could be almost impossible to do in Paris CDG! BUT actually we were able to use transfer bus from arrival gate to departure gate although there were some weird changes in the instructions printed but after all the experience wasn't so bad I was told. We were given some wrong information at the airport but we survived.

My lipstick alarmed in security check and they wanted to check my bag but it was okay and the staff actually was quite nice and helpful.

There was some strange hassle when loading packages into the luxair plane and that led to a situation where there was packages in Luxembourg airport which were not supposed to travel there at all and packages that were supposed to arrive in Luxembourg but did not arrive there. This is quite common to happen in CDG....

But I survived Charles de Gaulle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao