Maisema

Maisema

maanantai 18. tammikuuta 2016

Monta syytä olla onnellinen
Olen pohtinut asiaa ja tullut siihen tulokseen, että nelikymppiseksi tuleminen on melko raastavaa. Sitä alkaa pohtia elämän tarkoitusta ja sitä, että onko sitä juuri nyt puolessa välissä omaa elämäänsä. Että onko tämä tätä loppuelämän vai tuoko elämä vielä jotain suurta tullessaan? Viisikymppisenä tuskin ajattelee enää olevansa puolessa välissä ellei ole tosi pitkäikäistä sukua.

Nelikymppisenä moni on perustanut perheen, ostanut kodin, matkustanut, harrastanut, ehtinyt erotakin. Onko kaikki jo koettu ja nähty? Työelämääkin nähty jo kaksikymmentä vuotta ja edetty uralla. Tuoko työelämä mitään uutta enää vai pitääkö vaihtaa kokonaan ammattia? Opiskelisiko lisää vai jotain ihan muuta? Opettelisiko ihan uuden kielen?

Yhtäkkiä kun lapset ovat kasvaneet, huomaa, että omaa aikaa alkaakin olla taas mukavasti ja voi kehittää itseään. Tai, vaikkei olisi lainkaan tuottava, voi vaikka lukea sielunsa kyllyydestä ja nauttia omasta ajastaan.

Elämäänsä voi olla varsin tyytyväinen, jos laskut tulee maksetuksi ajallaan. Se riittää ja silloin on jo varsin onnistunut hommassaan. Jos sitten saa vaikka viisikymmentäkin euroa kuukausittain säästöön, on jo hyvällä tiellä. 

Pitkästä aikaa leikin itse rahastolaskurilla ja kokeilin erilaisilla kuukausittaisilla säästösummilla ja erilaisilla säästöajoilla minkälaisia summia laskennallisella tuotolla saisinkaan säästöön. Kokeilin juuri esimerkiksi Aktian laskuria ja 50€ kuukausisäästöllä osakerahastoon 6% tuotto-odotuksella 35 vuoden ajan saa pääomaa säästöön 21 000 euroa ja sille 48 000 euroa tuottoa eli yhteensä 69 000 euroa. Ei hullumpaa. Täytyy toki muistaa että kyse on ennusteesta ja että 35 vuotta on erittäin pitkä aika. Melkein yhtä paljon kuin mitä tähän asti on elämää takana. Mutta 50 euroa kuussa ei toisaalta ole mitenkään erityisen haastava suoritus. Edellyttäen, ettei joudu elämään aivan kädestä suuhun. 

Palataan kuitenkin siihen onnen lähteeseen, että jos kykenee maksamaan laskut ajallaan, voi jo olla itseensä varsin tyytyväinen. On ollut järkevä ja sen verran suunnitelmallinen, että tietää paljonko ansaitsee ja paljonko voi rahaa käyttää. 

Jos on ystäviä, on jo tuplaonnellinen. Ystävä on sellainen, jolle uskaltaa näyttää myös huonot päivänsä. Uskaltaa olla täysin rehellinen pelkäämättä, että toinen pahoittaa mielensä. Ystävä ymmärtää myös, jos et ole aina tavoitettavissa tai jos tulee taukoja yhteydenpitoon. Ystävä rakastaa sinua sellaisena kuin olet, vaikka tietää sinusta kaiken.  Ystävälle voit kertoa nekin puolet elämästäsi, jotka eivät varsinaisesti olisi cv:n parasta antia. Ja mikä parasta, ystävä kannattelee päätäsi pinnan yläpuolella silloin, kun et jaksa enää itse uida.  Jos sinulla on yksikin tällainen ystävä, olet lottovoittaja. Enempää ei tarvitakaan. 

Jos sinulla ei ole isompia sairauksia, voit olla onnellinen. Joskus mielen tosin panee matalaksi, kun sattuu ja sattuu paljon. Itselläni oli heikko kesä ja syksy, kun sattui niin, että taju oli lähteä, mutta kun alkoi tulla jo kolmatta kipua, alkoi mennä överiksi. Että mitä vielä. Kaiken huolen ja kivun keskellä aloin selvittää oireita ja syitä ja seurauksia ja päätin selättää kivun. Päivä kerrallaan. Välillä takapakkia, välillä edistystä kunnes loppuvuodesta huomasin, että oli mennyt jo viikkoja ilman kipua. Tietenkään en ole naiivi ja väitä, että kaiken selättää vain positiivisella asenteella mutta pointti onkin, että jos on täysin terve tai vaivan voi selättää, voi olla todella onnellinen. Toisinkin voi olla. Eikä silloinkaan välttämättä ole onneton.

Näetkö kauniitä asioita ympäristössä? Osaatko ihastella auringonnousua tai auringonlaskua? Voit olla onnellinen. Kuuletko heinäsirkan sirityksen ja pysähdyt katselemaan veteen pudonneen puunlehden matkantekoa? Voit olla onnellinen.


Naura ainakin kerran päivässä. Jos nauru ei muuten irtoa, ota vaikka vitsikirja tai katso komediaa. Youtubesta löytyy vanhoja pätkiä Kummelista tai muista hyvistä nauruhermoja kutkuttavista ohjelmista. Jaksan nauraa esimerkiksi Smack the ponyn jaksoja. Liioittelevaa brittihuumoria mutta iskee melkein takuuvarmasti. Onnea on myös kyky liikuttua ja itkeä.

Onni on kyky rakastaa. Onni on tietoisuus siitä, että jos hyvin käy, elämällä on vielä paljonkin hyvää minulle. Ei tarvitse kuin kulkea avoimin silmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao