Maisema

Maisema

maanantai 25. tammikuuta 2016

Kreikkalaista jogurttia ja hunajaa

Välimeren maissa jälkiruoka on erilaista kuin meillä täällä pohjoisessa. Ensimmäinen ajatus kauan sitten oli, että onpahan yksinkertaista, että eikö nämä vain viitsi panostaa enää jälkiruokiin? Varsinaiset jälkiruoat ovat aika makeita kakkuja, eikä niitä todellakaan edes voi syödä kuin pienen palan. Monet ovat melkein tahmaisia tai karamellimaisia ja hampaat takertuvat melkein yhteen. Mutta maku on kyllä aika hyvä. 

Kreikassa yksi jumalainen jälkiruoka on jaurti me meli, "vain" jogurttia ja hunajaa. Yksinkertaisimmillaan nimenomaan valutettua ihanaa kreikkalaista jogurttia joka on melkein meikäläistä rahkaa mutta ei lainkaan niin hapanta. Koostumus on ihana, melkein lohkeava mutta ei kuitenkaan. Täyttävä kuin mikä ja loraus hyvää makeaa hunajaa päälle kruunaa makunautinnon. Ihanaa. Tähän voi raastaa sitruunaa ja nakata päälle esimerkiksi saksanpähkinöitä. Parhaimmillaan ensin sitruunan raastetta ja sitten pähkinää ja kaiken päälle valutetaan ihanaa aitoa kreikkalaista hunajaa, minkä jälkeen koko ihanuus takertuu lusikkaan ja yrität jotenkin sivistyneesti nuolla sitä irti lusikasta. Super.

Elämän nautinnot ovat loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisia. Ei tarvita molekyylikeittiötä eikä kymmeniä eri aineita. Sillekin on oma tilauksensa ja joskus on todella ihanaa nysvätä keittiössä ja panostaa oikein kunnolla, mutta sitten on erikseen ne päivät ja illat, jolloin on hyvä kirja kesken tai hyvää seuraa, eikä millään voi viettää tunteja keittiössä, vaan nopeasti ja helposti hyvää.

Loppukeväästä ja kesällä tämä jogurtti hunajalla ihanuus alkaa maistua myös aamupalaksi.Näin talvella syön gluteenittomista kaurahiutaleista kookosmaitoon haudutettua puuroa, johon lisään saksanpähkinöitä, pellavansiemeniä ja chiansiemeniä. Ilmojen lämmetessä puuro ei vaan enää maistu ja sen voi korvata ainakin silloin tällöin kreikkalaisella jogurtilla eri variaatioineen. Suomalainen hapan juokseva jogurtti ei sitten vaan sovi tähän. Se on ihan eri tuote. Ja sille on ihan omat ohjeensa. Taustalla puuhailen jotain innostavaa uutta. Siitä pian lisää. Stay tuned

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailustasi Dolce macchiatossa :)

Toivon, että viihdyit sivuillani. Jätä kommenttisi, jos viihdyit, haluat kysyä jotain, lisätä jotain tai muuten vaan ilmoitella itsestäsi. Ciao